Zanimljivosti
5

Britanski policajci ulaze u otključane domove i fotografišu se

Klix.ba
Britanski policajci kritikovani su zbog toga što su sebi dali za pravo da ulaze u domove koje su vlasnici ostavili otključane, fotografisali se u njima i objavili na Twitteru.

Policijski tim iz grada Coventry postavili su fotografije dok su patrolira zbog provala i krađa, te su ovu akciju proveli kako bi bili sigurni da sami vlasnici nisu omogućili lopovima lagan posao.

U nekim kućama vrata su otključana, otvoreni su prozori i kapije, te su policajci željeli skrenuti pažnju na to kako bi se vlasnici bolje zaštitili. Ipak, uz fotografije su znali objaviti i nazive ulica u kojima su ti domovi što su im građani zamjerili.

"Još jedan otvorena kuća. Čekali smo vlasnika 6,5 sati. Prestanite olakšavati lopovima", napisao je jedan policajac uz fotografiju.

Desetine korisnika društvenih mreža kritikovali su ovu akciju pitajući da li je to uopće prema zakonu. Policija se svima zahvalila na komentarima kazavši da je ova akcija samim tim uspješna jer smatraju da će ljudi sada više voditi računa o sigurnosti doma.

"Značajan procenat provalnika u ovom području počine krivično djelo tako što samo uđu u domove koji nisu zaključani niti osigurani. Policijski timovi su patrolirali tim područjem tražeći osumnjičene i savjetovali stanovnike kako da se zaštite. Ako su naišli na otključane domove, otvorene prozore i slično, mislim da je sasvim uredu što su provjerili taj objekat a ne samo prošli. Ohrabrujemo naše policajce da budu proaktivni i kreativni u korištenju društvenih mreža kako bi poruka stigla do što većeg broja građana", rekao je glavni inspektor Helen Kirkman.