Sve za porodicu
0

Britanski parovi 'nabavljaju' djecu u Indiji

Sarajevo-x.com
Sve veći broj Britanaca koji zbog neplodnosti ili neke bolesti ne mogu imati djecu odlazi u Indiju u potragu za surogat majkama, pišu britanski mediji.

Ovu praksu prvo su započeli britanski parovi indijskog porijekla koji zbog strogih britanskih zakona nisu mogli dobiti dijete putem surogat majke.

No, u posljednje vrijeme i drugi parovi se odlučuju za surogat majku iz ove zemlje što košta i do 15.000 eura. Parovima koji ne mogu imati djecu ta se cifra čini beznačajnom.

Jedan od tih parova, Chris i Susan Morrison iz Londona priznali su da su jednoj 24-godišnjoj Indijki dali oko osam i pol hiljada eura da devet mjeseci nosi njihove blizance.

'Mislila sam da nikad neću imati svoje dijete a sad imam prekrasne bliznace, dječaka Louisa i djevojčicu Freyu. I danas mislim da sam doživjela čudo', izjavila je majka blizanaca.

Djeca imaju potpuno genetsko porijeklo Morrisonovih no ipak ih je druga žena nosila devet mjeseci, pa su neke grupe koje se bore protiv iskorištavanja ljudi nazvale čin nemoralnim budući da čini ženu 'uređajem za rađanje' u zamjenu za određenu svotu novca.

No, ginekolog i pedijatar, Dr. Anita Soni koja radi u jednoj bolnici u Mumbaiju, dosad je porodila niz surogat majki i ne slaže se s tim tvrdnjama.

'Za mnoge surogat majke ovaj novac je kao dobitak na lutriji. Za taj novac one kupuju namještaj, hranu, miraz za kćerke', izjavila je Dr.Soni.

Doktorica je dodala i da je u posljednje vrijeme broj surogat majki raste i da je ona prošlog mjeseca porodila čak 15 majki koje su nosile tuđu djecu.