Zanimljivosti
25

Britanski par dobio štene klonirano dvije sedmice nakon uginuća njihovog psa

Anadolija
Foto: The Guardian
Foto: The Guardian
Jedan britanski par ušao je u historiju nakon što je dobio prvo klonirano štene njihovog psa boksera, začeto čak dvije sedmice nakon njegovog uginuća.

Štene njemačkog boksera klonirano je dvije sedmice nakon što je Dylan, pas Laure Jacques (29) i Richarda Remdea (43) iz West Yorkshirea, uginuo od tumora mozga. Inače, ovo je prvi put da kloniranje uspije nakon toliko dugog perioda od smrti jedinke od koje je uzeta ćelija.

Neutješni par odlučio je obratiti se labaratoriji "Sooam Biotech Research Fondation", koja nudi usluge kloniranja pasa za nevjerovatnih 100.000 dolara po proceduri. Kako piše britanski "The Guardian", riječ je o jedinoj labaratoriji takve vrste u svijetu.

Muško štene nazvali su Chance (Šansa), a očekuje se da će mu se narednih dana pridužiti još jedno, kojeg ovaj par namjerava nazvati Shadow (Sjenka).

Jacques je istakla kako su ona i njen partner oduševljeni jer su imali priliku svjedočiti današnjem operacijskom poduhvatu u kojem su dobili nasljednika njihovog ljubimca Dylana.

"Sve se čini nadrealnim. Izgubila sam osjećaj o vremenu. Nemam pojma koliko je dugo trajalo", istakla je Jaques i dodaje da je mnogo više preplavljena emocijama nego što je očekivala da će biti, prenosi Anadolu Agency (AA).  

"Trudim se da shvatim činjenicu da ovo štene ima 100 posto Dylanov DNK. Dosta je zbunjujuće, ali govorim sebi da je Chance kao jedno od Dylanovih štenadi", kazala je.

Iako je kloniranje ljudskih bića ilegalno, a Evropski parlament raspravljao o zabrani kloniranja domaćih životinja, još uvijek ne postoje propisi o kloniranju kućnih ljubimaca. 

pas