Zanimljivosti
0

Britanski desničari žele kraj civilizacije čekati u Hrvatskoj

FENA
Članovi male desničarske Britanske nacionalne stranke (BNP) planiraju trenutak kada će se potrošiti svjetske zalihe nafte i zavladati opća anarhija dočekati na farmi u okolici Knina, piše u nedjelju londonski The Observer uz napomenu kako su veze između krajnje desnice i ideja da je svijet na rubu apokalipse već dobro poznate.

"Nekoliko kilometara od povijesnog hrvatskog grada Knina nalazi se 1.100 hektara poljoprivrednog zemljišta i nekoliko napuštenih zgrada", piše list i navodi da to zemljište posjeduje anonimni simpatizer BNP-a iz jugoistočne Engleske čiji je pokojni otac, koliko se doznaje, stvorio bogatstvo na picama.

"U ovom trenutku je zemlja neiskorištena no predsjednik BNP-a Nick Griffin je mjesto više puta posjetio. Neki se u stranci nadaju se da će jednog dana to postati samoodrživa zajednica, neovisna od fosilnih goriva i bilo koje vrste energije izvana, koja će iskorištavati solarnu energiju i koristiti se lokalnim izvorima pitke vode", piše list.

The Observer navodi kako je glasnogovornik stranke izjavio da je taj scenarij "potpuno bez temelja" ali da je list utvrdio kako je o tom planu opširno raspravljano tijekom trodnevnog tajnog sastanka BNP-a prošlog rujna. Griffin i nekoliko viših dužnosnika stranke pozvali su stručnjaka za energetiku Andrewa Mc Killopa da iznese svoju teoriju nestanka izvora nafte i plina o kojoj često drži predavanja, piše list.

McKillop, koji je ranije održavao veze s francuskom krajnjom desnicom, je svoju teoriju iznio Griffinu i osmorici njegovih kolega koji su se tijekom predavanja sve više uzbuđivali tom teorijom, navodi list.

"Oni nisu htjeli znati o čemu pričam. Samo su htjeli znati kako to upotrijebiti u svoju korist. Uhvatili su se toga poput lopte za igru. Razvili su potpuno pretjeranu teoriju o tome kada će nestati svjetske zalihe nafte. Pitali su kako to mogu iskoristiti za izgradnju predizborne platforme", rekao je McKillop.

McKillopu je bilo rečeno da podražavatelj BNP-a posjeduje veliki komad zemlje u Hrvatskoj u koji viši dužnosnici polažu velike nade, piše list i navodi kako je McKillop u početku mislio da je riječ o ekoturizmu ali se tijekom razgovora počelo govoriti o pretvaranju tog zemljišta u zajednicu za BNP i njegove pristaše.

McKillop je izjavio kako je dobio dojam kako tu zajednicu učesnici sastanka vide kao utočište u trenutku kada se svijet bude raspadao, piše list i napominje kako je tvrdnje da čelništvo BNP-a raspravlja o gradnji zajednice u Hrvatskoj potvrdilo nekoliko nezadovoljnih članova stranaka koji su informacije o planu prenijeli organizaciji Unite Against Fascism (UAF) koja vodi kampanju protiv BNP-a.