Kolekcionar
0

Britanski bogataš krivac za krađu znaka Arbeit macht Frei

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bogati britanski simpatizer nacista glavni je "krivac" za nedavnu pljačku čuvenog natpisa na ulazu u nacistički logor Auschwitz u Poljskoj, piše danas britanski list Sunday Mirror.

Kolekcionar, čije ime nije objavljeno, proširio je vijest među neonacističkim krugovima da je spreman da plati veliku sumu novca za taj znak, nakon čega je uslijedila pljačka, koja je izazvala pravu lavinu komentara, prenosi agencija DPA.

"Ovaj kolekcionar želio je natpis kao svoj trofer i iskoristio svoje neonacističke veze da proširi vijest da će da plati veliku sumu novca za to", rekao je neimenovani izvor u Švedskoj ovom listu.

Znak, na kome piše "Rad oslobađa" visio je iznad ulaza u logor smrti u vrijeme nacističke okupacije Poljske u Drugom svjetskom ratu, a ukraden je 18. decembra.

Policija je pronašla natpis 20. decembra u Poljskoj, koji je bio isprljan i isječen na tri djela, vjerovatno za transport kupcu, i uhapsila pet Poljaka, starosti od 20 do 39 godina, koji su poznati policiji od ranije zbog nasilja i pljačke, ali nisu nacistički simpatizeri.

Ukoliko ih sud proglasi krivim čeka ih zatvorska kazna do 10 godina.

Sunday Mirror piše da je plan bio da se natpis prebaci grupi švedskih neonacista koji bi ga čuvali u podrumu u Stokholmu dok ga ne prebace britanskom kolekcionaru.

Da je prodaja uspjela tim novcem bili bi finansirani neonacistički projekti u Švedskoj, uključujući planove da se ometu izbori ove godine.

Prema pisanju lista lopovi su se uspaničili kada su vidjeli koliko pažnje je izazvala ta pljačka nakon čega su pobjegli iz baltičke luke Gdanjsk, a natpis bacili u obližnju šumu.

List ističe da policija nastavlja da traga za "evropskim organizatorom" koji stoji iza pljačke.