Dosadila mu civilizacija
0

FOTO / Britanski bankar napustio posao kako bi postao vrač

Sarajevo-x.com
Thomas Heathfield, bankar iz Velike Britanije napustio je posao kako bi se obučio za afričkog vrača u jednom selu u Južnoafričkoj Republici.
Kako bi uspješno pložio kurs, Heathfield (32) nije spavao tri dana, svake noći u 2.30 sati je morao plesati pred plemenskim vođama i povraćati kozju krvi.

Također je morao spavati u grmu, nositi tradicionalnu odjeću i loviti životinje kako bi dokazao da je dovoljno jak da postane iscjelitelj, kod mještana poznat kao sangoma.

Preobraćenik iz Maidenheada, koji je ranije savjetovao ugledne bankare, kazao je da je duhovno osvještenje ubrzalo njegovu odluku da napusti sve i upusti se u rigorozan proces.

"Obuka je bila veoma teška, ali mi puno znači i drago mi je da sam ju prošao. Pronašao sam u sebi takvu sangu volje za koju nisam znao da postoji", kaže Heathfield.

Za rad sangoma se zanimao 10 godina, tokom kojih je osjetio da je to njegov duhovni poziv.

"Ovo je zaista ogromna promjena od mog dosadašnjeg stila života. Neki će možda pomisliti da je ova odluka čudna zato što sam imao uspješan posao i dobar život, ali shvatio sam da me čeka nešto više. Sada živim u stvarnom svijetu. Pleme, ako žele piletinu za ručak, ubiju pile, a u Velikoj Britaniji bi morali otići u supermarket i kupiti ga", objašnjava Britanac.

Njegovo plemensko ime je Gogo Mndawe, a nadjenuli su mu ga seljani iz sela u blizini grada Komatipoort.

Tokom tri mjeseca, koliko je trajao proces uvođenja u novi poziv, nije smio kontaktirati prijatelje i rodbinu, a finalnom ispitu su prisustvovali njegovi roditelji.

"Mještanima je velika stvar što je jedna bjelac postsao dio njehove historijske tradicije. Mislim da su neki od njih mislili da sam pomalo lud", kaže Britanac.

Heathfield je morao naučiti jezik siswati, koji se govori na sjeveru Južne Afrike, kako bi razumio naređenja koja su mu plemenske vođe davale na finalnom ispitu.

Kaže kako planira ostati u selu dvije sedmice prije odlaska u Cape Town, gdje ima prijatelja, također iscjelitelja.

Više od 50 posto ljudi u Južnoafričkoj Republici se oslanja na tradicionalne iscjeljiteljske metode, koji uključuje korištenje bilja, kostiju i pjevanja. To je vrlo cijenjen način liječenja, koji slijede mnogi obrazovani profesionalci.