Zanimljivosti
0

Britanska kraljica se našalila na račun gafa kojeg je napravio George Bush

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanska kraljica Elizabeta II se našalila na račun gafa kojeg je predsjednik SAD-a George Bush napravio kada je pred skoro 7.000 ljudi pogriješio datum proslave 200. godina nezavisnosti SAD-a.

Naime, nije to bio samo jedan gaf predsjednika Georgea Busha, on je tokom dobrodošlice britanskoj kraljici Elizabeti II maltene rekao da ona ima 200 godina, namignuo joj i dao nedoličnu izjavu kako ga kraljica gleda kao majka svoje dijete.

U govoru prilikom održavanja večere u SAD-u, kraljica je rekla: "Gospodine predsjedniče, pitam se da li bih trebala ovu zdravicu započeti tako što ću napomenuti da sam bila ovdje 1776. godine, ali ipak mislim da neću".

Kraljica je aludirala na predsjednikov ispad vezan za datum prethodne kraljičine posjete SAD-u iz 1976. godine. Kraljica je zahvalila SAD-u što je pomogli u stvaranju mira u Sjevernoj Irskoj, javlja BBC.

Britanska kraljica Elizabeta II je održala govor zadnjeg dana svoje posjete na večeri koja je upriličena u britanskoj rezidenciji u SAD-u.

Bush je napravio gaf kada je dočekao kraljicu u SAD-u, izjavljujući kako je njena posljednja posjeta SAD-u bila 1776. godine. Shvatajući svoju grešku Bush je zatim namignuo kraljici, a poslije je izjavio kako ga je ona pogledala na način "kako majka gleda svoje dijete kad napravi neku grešku".

Kraljičin komentar na večeri je izazvao smijeh prisutnih. Navodno, ovo nije prvi Bushov ispad pred kraljicom. Kada su se prvi put sreli 1991. godine prilikom kraljičine posjete Bijeloj kući tokom mandata Georgea Busha seniora, George junior je predstavio sebe kraljici kao "crnu ovcu porodice" i zamolio kraljicu da mu kaže ko je njegov ekvivalent u porodici Windsor. Nažalost, odgovor kraljice nije zabilježen, ali je nekonvencionalni pristup Georgea Busha britanskom monarhu izazvao tada veoma strogi pogled njegove majke Barbare Bush.