Zanimljivosti
0

Britanac pao u komu nakon ujeda komarca

Sarajevo-x.com
Britanski turist Michael Nicholson kojeg je na ljetovanju u New Hampshireu ujeo komarac, mogao bi biti prva evropska žrtva smrtonosnog virusa "Triple E". Prema riječima ljekara, čak i ako bi se Nicholson probudio iz kome, oštećenja mozga su tako teška da bi vjerovatno bio nepokretan do kraja života.

Virus poznat pod nazivom "Eastern Equine Encephalitis" ili "Triple E" drži se za jedan od najopasnijih bolesti koje može prenijeti komarac, prenio je u ponedjeljak BBC.

Ovaj virus je uglavnom prisutan u istočnim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država, ali čini se da mu to više nije jedini region. Prema analizama naučnika, smrtnost u slučaju zaraze je čak 35%.

Simptomi zaraze se manifestuju nakon tri do deset dana, a pacijent uglavnom osjeća simptome koji su karakteristični za gripu. Nakon toga slijedi zapaljenje mozga, koma te smrt.

Ipak, britanski turisti nisu dobili zvanično upozorenje od ministarstva zdravlja o potencijalnim rizicima ujeda komaraca, a porodica oboljelog Nicholsona poručuje javnosti da budu na oprezu.

Prema njihovim riječima, Michael je nakon dva dana bio toliko bolestan da je izgubio svijest. Liječnici nemaju dobre prognoze, ali čak i u slučaju da se probudi, njegov život bi bio vrlo težak i mučan.

Za sada nema lijeka protiv ovog virusa.