Nova dimenzija uzbuđenja
0

"Boardanje" niz aktivni vulkan

Sarajevo-x.com
"Boarding niz vulkan" nova je disciplina koju su u Nikaragvi osmislili tragači za uzbuđenjem. Učesnici ovog opasnog nadmetanja spuštaju se brzinom od 80 kilometara na sat niz padine aktivnog vulkana.

Odjeveni u zaštitnu odjeću, sa štitnicima za noge i kacigama, avanturisti sa visine od 726 metara silaze sve do doline planine Cerro Negro na daskama osmišljenim specijalno za tu svrhu.

Carro Negro je najmlađi vulkan u centralnoj Americi koji datira iz aprila 1850. godine, piše Telegraph. Jedan je od najaktivnijih vulkana u Nikaragvi, a posljednji put je eruptirao 1999. godine i to 20. put u svojoj historiji.

"Vulkan je veoma aktivan", kaže Phillip Southan, vlasnik hostela Bigfoot i agencije koja je razvila novu dimenziju boardanja. "Najveći rizik sastoji se u eventualnim ogrebotinama koje možete zaraditi pri padu."

"Ono što mi nudimo je za svakoga i ne treba vam apsolutno nikakvo iskustvo. Jedna od najvećih atrakcija u ponudi je to što dobijete pomalo od svega. Okusite nikaragvansku kulturu, pješačenje, vidite sjajne predjele, prošetate do aktivnog vulkana i naravno, doživite navalu adrenalina dok se spuštate", opisuje doživljaj Southan i dodaje kako organizacija podrazumijeva uključenje svih mjera opreza.

Atraktivne ture pokrenute su prije samo četiri godine, a dosad je ovu vrstu boardanja isprobalo preko 10.000 osoba.