Rusija
0

Blogeri se bave muzičkim sistemom šefa države

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruski blogeri nisu zaokupljeni temama poput otkaza dugogodišnjem gradonačelniku Moskve ili izgledima Rusije da pobijedi Veliku Britaniju u trci za domaćina Svjetskog fudbalskog prvenstva 2018. godine već njihovu pažnju zaokuplja najsavremeniji "haj-faj" sistem predsjednika Dmitrija Medvedeva, piše britanski "Guardian".

Prve vijesti o sistemu pojavile su se krajem prošle sedmice kada je predsjednik Medvedev u svoj dom, na doručak, uz mlijeko i raženi hljeb, pozvao premijera Vladimira Putina.

Britanski dnevnik navodi da je druženje trebalo da ojača savez dva lidera i pokaže njihovu naklonost prema domaćim mliječnim proizvodima.

Međutim, budno oku posmatrača zvaničnih fotografija sa doručka nije promakao impresivni stereo sistem u kutku sobe šefa ruske države.

"Guardian" prenosi procjenu stručnjaka po kojima komplet uređaja - po porudžbini napravljeni gramofon "Avid Acutus Reference SP", koji izrađuje jedna britanska firma, nekoliko ogromnih zvučnika, CD player, pojačalo i niz drugih skupih spravica  - koštaju skoro 145 hiljada eura.

Blogerima, ipak, nije jasno da li je muzička linija vlasništvo Ruske Federacije ili Medvedeva, velikog obožavaoca hard rok grupe "Deep Purple" i predanog kolekcionara gramofonskih ploča.

"Guardian" primjećuje da je to bio primamljiv uvid u nešto što je u Rusiji striktno poštovani tabu - lično bogatstvo predsjednika i premijera.
List piše i da blogeri nisu bili impresionirani opremom, jer za neke od njih to je "vulgaran stereo sistem od kojih ima i boljih, jeftinijih i po kvalitetu zvuka mnogo poželjnijih."

Drugi su postavljali pitanje zašto predsjednik nije kupio domaći proizvod i da li je za muzičku liniju platio iz svog ili iz džepa poreskih obveznika.

"Ne zna se ni čiji je muzički ukus prevagnuo da li 'Deep Purple' po izboru predsjednika ili patriotske balade u kojima uživa premijer," navodi "Guardian".