Nepal
0

Bivši ministar u 82. godini kreće u osvajanje Mount Everesta

FENA
Bivši nepalski ministar odlučio je da se u 82. godini popne na Mount Everest kako bi postavio rekord najstarije osobe koja je osvojila najviši svjetski vrh, saopćili su organizatori u ponedjeljak.

Shailendra Kumar Upadiyaya, koji je tokom 70-ih i 80-ih godina bio ministar vanjskih poslova i stalni predstavnik Nepala u Ujedinjenim nacijama, kaže da ovim poduhvatom želi da skrene pažnju javnosti na sposobnosti starih osoba.

"Planinarenje se obično dovodi u vezu s fizičkom snagom, ali treba da budete psihički jaki da biste došli do cilja", kazao je Upadiyaaa, prenosi AFP.

"Želim da dokažem da su stare osobe kao ja sposobne za takve podvige", kazao je vremešni alpinista na pres-konferenciji u Kathmanduu.

"Kada sam najavio kako namjeravam da se popnem na Mount Everest, ljudi mi nisu vjerovali. Ali, ja sam čvrsto riješen da stignem do vrha", istakao je Upadiyaya kojeg će tokom uspona, čiji je početak zakazan za 28. april, pratiti pet vodiča i šerpasa.

Ukoliko bude uspješan, Upadiyaya će postati najstarija osoba koja se popela na "krov svijeta", rekord koji trenutno drži nepalski alpinista Min Bahadur Sherchan koji je prije tri godine u 76. osvojio Mount Everest. Bivši ministar je tokom nekoliko prethodnih godina osvojio dva manja vrha na Himalajima - Mera Peak (6.467 metara) i Island Peak (6.160).

Od kada su Edmound Hillary i Tencing Norgay prvi osvojili Mount Everest 1953. godine, više od 3.000 alpinista se popelo na vrh planine visoke 8.848 metara.