Zanimljivosti
17

Bill Gates godišnje pročita najmanje 70 knjiga

Klix.ba
Bill Gates (Foto: EPA)
Bill Gates (Foto: EPA)
Bill gGates, osnivač Microsofta i najbogatiji čovjek na svijetu, izjavio je kako godišnje pročita najmanje sedamdeset knjiga, što mu daje veliku prednost nad drugim ljudima.

Mnogi bi se pitali zbog čega bi čovjek "težak" 78 milijardi dolara uopšte imao potrebu trošiti toliko vremena listajući knjige.

Međutim, Gates smatra kako mu znanje koje stiče na taj način daje veliku prednost prilikom "hvatanja u koštac sa svijetom i realnošću".

"Iako skoro svakodnevno posjećujem naučne laboratorije i pričam sa akademskim ličnostima, čitanje je ipak moj glavni izvor znanja i sredstvo za razumijevanje svijeta oko mene", rekao je Gates za Business Insider.

Kako je rekao, nije veliki obožavatelj "fantastike" i beletristike, te kako većino čita naučna djela.

"U posljednje vrijeme dosta sam se pozabavio proučavanjem moderne arhitekture, poticanja samopouzdanja kod djece te metodama za iskorjenjivanje zaraznih bolesti", rekao je osnivač Microsofta.

Prema njegovim riječima znanje koje je stekao čitanjem bilo je ključno za njegov uspjeh.

"Mislim da glavni preduslov za postajanje uspješnim čovjekom jeste samopouzdanje. Moj recept za postizanje samopouzdanja jeste nagomilavanje znanja. Čovjek koji bolje razumije svijet oko sebe lakše se hvata u koštac s njim, odnosno uvijek zna kako postupiti u datom trenutku", rekao je Gates.

Dodao je kako iz vlastitog iskustva zaključuje da je iz knjiga i dalje najlakše učiti jer druga sredstva za čitanje kao što su tableti i pametni telefoni odvraćaju previše pažnje.