'Pametni bikini'
0

Bikini upozorava žene na jake sunčeve zrake

Sarajevo-x.com
Dvodijeli kostim za kupanje, koji upozorava žene koje ga nose kada su sunčeve zrake prejake za kupanje, pušten je u prodaju, piše Telegraph u petak.

'Pametni' bikini drže naramenice koje mijenjaju boju kada sunčeve zrake postanu prejake, te tako upozoravaju pripadnice ljepšeg spola koje ga nose da se sklone sa sunca. Ovaj princip 'radi' čak i oblačnim danima kada ljudsko oko ne može primijetiti potencijalnu opasnost.

Naramenice bikinija ostaju bijele ili nježno roza kada sunčeve zrake nisu dovoljno jake da bi oštetile ljudsku kožu, dok se boja naramenica mijenja u ljubičastu kada sunčeve zrake dostignu jačinu koja može izazvati rak kože.

"The SmartSwim UV Intensity Bikini" je opremljen i sa vrlo neobičnom etiketom, koja za razliku od svih ostalih na svijetu, ne sadrži podatke o materijalima od kojih je bikini napravljen, već 'objašnjava' različite nivoe UV zračenja, te navodi odgovarajući zaštitni faktor kreme za sunčanje.

"Shvatili smo da su mušterije već i prije postale svjesnije štetnosti predugog sunčanja, ali potražnja ovog bikinija je daleko veća nego što smo originalno mislili da će biti", prokomentarisao je glasnogovornik Solestroma, kanadske kompanije koja je proizvela 'brižni' bikini.

Korisni bikini može se kupiti u različitim veličinama po cijeni od oko 64 eura.