Odlučio ispuniti san
0

VIDEO / Bez nogu i ruku se priprema da prepliva Le Manche

Sarajevo-x.com
Philippe Croizon
Philippe Croizon
Philippe Croizon, Francuz koji je u nesreći izgubio obje noge i ruke, priprema se da u septembru ove godine prepliva kanal La Manche. Poduhvat planira početi iz engleskog grada Kenta te preplivati 35 kilometara do francuskog mjesta Cap-Gris-Nez.
Croizon pliva u posebno izrađenom kostimu na koji su mu prikopčane peraje.

Prije dvije godine nije bio u stanju da dva puta prepliva bazen, piše Daily Mail. Nesreću je doživo 1994. godine kada je pokušao popraviti TV antenu, te je dotakao dalekovodne žice, nakon čega ga je udarila struja jačine 20.000 volti. Doktori su mu morali amputirati i noge i ruke.

Philippe, poznat pod nadimkom "Iron Man", od tada je učinio sve kako bi nastavio normalno živjeti. Dok se u bolnici oporavljao od nesreće gledao je dokumentarni film o plivanju preko Le Manchea i dobio insipiraciju za ovim poduhvatom.

"To mi je san i odlučio sam da ga ispunim", rekao je 42-godišnjak. "Roditelji su u početku mislili da je ideja luda, ali nisam se dao odgovoriti. Osjećam se sigurnije što više plivam u moru."

Odlučni Francuz sedmično provodi 30 sati plivajući, a redovno vježba i u teretani. Profesorica fizičkog odgoja Valerie Carbonnel nadzire njegove pripreme.

"Kada sam ga prvi put vidjela u septembru 2008. godine on nije mogao dva puta preplivati bazen. Nije bio izdržljiv, a peraja ga nisu tjerala naprijed", rekla je profesorica.

Croizon se nada da će udaljenost od 35 kilometata preplivati za otprilike 24 sata, a njegov poduhvat će nadgledati tim doktora.