Zanimljivosti
9

Beskućnik kompjuterski genije razvio aplikaciju za pametne telefone

Klix.ba
Patrick McConlogue i Leo Grand (Foto: Mashable)
Patrick McConlogue i Leo Grand (Foto: Mashable)
Leo Grand je bio beskućnik koji je lutao ulicama bez izgleda da će jednog dana išta postići u životu. Međutim, stvari su se potpuno okrenule i Leo je sada lansirao vlastitu aplikaciju za pametne telefone.

Priča zvuči kao scenario za neki holivudski film, ali se ispostavilo da je Leo kompjuterski genije, piše Business Insider.

Leo je od 2011. godine na ulici, a aplikaciju za pametni telefon je napravio zahvaljujući ljubaznosti ljudi koji su mu omogućili da puni bateriju svog laptopa u njihovom objektu, pa je poslije izlazio na ulicu gdje je usavršavao svoje vještine. Programirati je počeo i zahvaljujući starim knjigama iz kojih je mogao učiti, kao i pomoći programera koji je odlučio da će mu dati ovu priliku.

Ovaj čovjek je postao beskućnik nakon što je izgubio posao u osiguravajućoj kući MetLife na Manhattanu.

Patrick McConlogue je čovjek koji je odlučio da će mu pomoći, a ponudio mu je izabere: 100 dolara ili knjige, laptop i svakodnevne lekcije iz programiranja. Leo je odabrao ovo posljednje.

"Mogao bih preživjeti sa 100 dolara nekoliko dana, ali dobio sam ponudu i da imam laptop te da me nauči kako napraviti nešto, pa sam to prihvatio. Shvatio sam da bi to moglo prerasti u nešto više", rekao je bivši beskućnik.

Svakodnevno su zajedno radili jedan sat, a potom je Leo sam vježbao tri do četiri sata.

I prije nego je počeo raditi s profesionalnim programerom Leo je imao talenta za programiranje. Četiri mjeseca nakon što je počeo raditi sa Patrickom, Leo je napravio vlastitu aplikaciju koja se našla u Apple storeu.

Aplikacija se zove "Trees for Car" i dostupna je na iOS-u i Androidu, a prodaje se po cijeni od 0.99 dolara. Profit dobija Leo kako bi dalje učio i razvijao nove projekte.