Italija
0

Berlusconi i ministrica goli na umjetničkoj slici

FENA
Talijanski premijer Silvio Berlusconi i televizijska starleta Mara Carfagna mogli su osjetiti kako izgleda mračna strana satire, prenosi u utorak londonski dnevnik The Independent.

Lagano flertovanje Silvija Berlusconija s bivšim modelom Marom Karfagnom, koja je kasnije postala ministrica u njegovom kabinetu, postalo je tema ulja na platnu, slike na kojoj su oboje prikazani goli.

Prije dvije godine talijanski premijer je pred milionskim auditorijem starleti Karfagni rekao kako bi se odmah njom oženio da nije oženjen.

Premijerova supruga Veronica Lario zahtijevala je i dobila javno izvinjenje, ali je Berlusconi prošle godine starleti povjerio dužnost ministrice za jednakost u novoj vladi.

Sada se najslavniji virtuelni par može vidjeti na zidu galerije u blizini Savone u Liguriji.

Berlusconi je prikazan s ogromnim krilima koja se zaštitnički šire oko njegove gole ministrice. Oboje imaju trezven, skoro nevin izraz lica, piše Independent.

Umjetnik Filippo Panseca proslavio se 1980. godine kao dizajner kolosalne, faraonske pozornice koja je bila korištena na konvencijama Socijalističke stranke koju je tada vodio patron Silvija Berlusconija – Bettino Kraxi.

Govoreći za lokalne novine, slikar Panseca je izjavio da je slikom "želio odati poštovanje premijeru".

On je također otkrio da je tijelo Berlusconija "kopirao" sa slike na internetu, dok je tijelo starlete uzeo od umjetnika iz 19. stoljeća.

Dodao je, navodi britanski dnevnik, da bi Berlusconi donirao novac žrtvama potresa u Abruzzu ako bi kupio sliku.