Zanimljivosti
0

Belgijska djevojčica dobila ime Ljubljana

FENA
Mladi bračni par iz Liegea dao je svojoj lani rođenoj kćerki ime Ljubljana, po imenu slovenske prijestolnice koju su posjetili 2002. godine, a tako su došli i do poziva gradonačelnika Zorana Jankoviča i gradske turističke organizacije da sljedeće godine ponovno budu njihovi gosti.

Laurence i Alexa Heuschen bili su u Sloveniji prije šest godina na medenom mjesecu, te kažu da su oduševljeni što će opet posjetiti Ljubljanu, objavili su u utorak slovenski mediji, što je i odlična turistička reklama Slovenije na području Beneluxa, odakle je i u ovoj sezoni došlo više turista nego lani.

Znatiželjnicima koji se zanimaju za porijeklo imena njihove djevojčice sretni roditelji tumače da ono znači "ljubljena", što je uobičajena pučka etimologija koja je ranije bila dosta popularna. Danas slovenski jezikoslovci navode kako je vjerojatnije da je ime Ljubljane nastalo iz latinske riječi "aluviana", rijeka koja izaziva poplave, dok njeno nekadašnje njemačko ime Laibach povezuju s njemačkim izrazom "laubach" - mlaka.