Zbog bolesti majke gorile
0

Beba gorila dobila veterinarku za surogat majku

Sarajevo-x.com
Kada je mali Okanda odvojen od svoje majke koja se razboljela, maloj gorili je dodijeljena veterinarka kako bi mu bila surogat majka.

Međutim, da bi vodila računa o šestomjesečnoj gorili, ona je morala da nauči da oponaša sve zvukove poput njegove majke, kako bi je on prihvatio, prenosi Daily Mail.

Osoblje zoološkog vrta u Leicestershiru se bojalo da će ga majka odbaciti ukoliko poprimi nešto od svoje surogat majke i prepozna ljudski utjecaj. Chapman je rečeno da ne razgovara sa njim i da ga ne drži kao ljudsku bebu nego da ga drži kao što bi majka gorile držala svoje mladunče.

Do sada je strategija jako uspješna, jer je Okanda prihvatio svoju surogat majku. On je odvojen od svoje majke Ozale jer njeno mlijeko nije imalo dovoljno hranljivih sastojaka koje njemu trebaju. Ovo se često desi sa životinjama koje su u zoološkom vrtu.

Prvenstveno mu je omogućena flašica, ali su upravnici zoološkog vrta shvatili da njemu treba i bliskost koju mu bolesna majka ne može pružiti. Poslednjih par dana Okanada jede čvrstu hranu.

U zoološkom vrtu su svi jako zadovoljni njegovim napredovanjem i srećni su jer ga već čuju kako ispušta zvuke kao pravi gorila. Također je počeo da grize svoju surogat majku što je također dobar znak za njega, ali ne i za nju.