Zanimljivosti
0

Banksy pokušao ukrasiti ulice New Yorka, vandali mu odmah uništili murale

Klix.ba
Misteriozni britanski ulični umjetnik otišao je u New York kako bi mjesec dana radio na ukrašavanju ulica svojim muralima. Međutim, prva dva murala vandalizirana su samo nekoliko sati nakon njihovog nastanka.

Povučeni umjetnik je na svojoj web-stranici najavio kako će pokušati prirediti pravi show na ulicama New Yorka tokom oktobra, u projektu "Better Out Than In".

Prvi mural osvanuo je na ulicama Lower East Sidea na Manhattanu, a prikazivao je dva dječaka, od kojih jedan pokušava dohvatiti limenku spreja, i znak na kojem piše "Grafiti su zločin". Ovaj rad pod nazivom "The street is in play" pratio je i broj telefona koji su prolaznici mogli nazvati za audiovodič o muralu. Rad je vandaliziran prije nego se i čulo za njega.

Drugo djelo otkriveno je u susjedstvu Chelsea, ali je i ono ubrzo vandalizirano.

Banksy je pseudonim povučenog umjetnika, čija su se djela prvo pojavila na ulicama engleskog grada Bristola, a njegov identitet je i dalje nepoznat. Poznat je po svojim muralima na zgradama, koji nude oštre komentare društva.

Pojavio se i u dokumentarnom filmu nominovanom za Oscara "Exit Through the Gift Shop", ali su mu lice i glas bili zamaskirani. Početkom ove godine dva Banksyjeva murala su povučena sa aukcije u Miamiju, nakon što su pokrenuta pitanja o vlasništvu nad njima i kako je aukcijska kuća došla do njih.

Jedan od radova, "Slave Labour", kasnije je prodan na privatnoj aukciji u Londonu, za 1,1 milion dolara.