Optužena porezne prevare
9

Bakica prodavala opremu za samoubistvo 20 godina

Klix.ba
Baka, koja je na naslovnice dospjela jer je iz svog doma u Californiji prodavala opremu za samoubistvo, je kažnjena sa 1.000 dolara zbog porezne prevare povezane sa njenom dostavom opreme.

Sharlotte Hydorn, penzionisana nastavnica fizike i hemije, je u decembru pred sudom priznala da nije platila porez od 2007. do 2010. godine, period u kojem je, prema nalazima istraživača, najmanje sedam osoba iskoristilo njenu opremu za počinjavanje samoubistva.

Tužilac je rekao da je Hydorn prodala oko 1.300 kompleta ''sam svoj majstor'' kapuljača za gušenje.

Oprema za samoubistvo se sastojala od plastične kapuljače, koja se zatvori oko vrata, i cijevi koja se poveže sa spremnikom gasa. U paketu je dolazilo i upustvo za upotrebu. Jedan paket je koštao 60 dolara.

Hydorn je na naslovnice dospjela nakon što je jedan od kupaca u Oregonu, dvadesetdevetogodišnji Nicholas Klonoski, kojeg je porodica opisala kao depresivnog, iskoristio njenu opremu da počini samoubistvo u decembru 2010. godine.

Sud je odlučio da je neće teretiti za samoubistva, ali da će je optužiti za kršenje poreznog zakona, piše Reuters.

Hydorn je kazala da već 20 godina prodaje opremu i da je zaradila oko 40.000 dolara. Kao dio dogovora, morat će platiti 25.000 dolara zaostalog poreza.

Hydorn je rekla da je njen proizvod trebao pomoći teško bolesnim osobama da svoj život okončaju sa malo dostojanstva. Međutim, opremu je prodavala bez ikakve provjere identiteta kupaca.