Zanimljivosti
3

Autorica Harryja Pottera napisala krimi roman pod pseudonimom

Klix.ba
J. K. Rowling
J. K. Rowling
Autorica serijala romana o malom čarobnjaku Harryju Potteru, J. K. Rowling, napisala je krimi roman pod pseudonimom Roberta Galbraitha.

Rowling je napisala roman "The Cuckoo's Calling" koji govori o ratnom veteranu Cormoranu Strikeu, koji je postao privatni detektiv. Roman, objavljen u aprilu, prodao se u samo 1.500 primjeraka, da bi mu prodaja na Amazonu najednom skočila za 500.000 posto. Rowlingina tajna objavljena je u Sundey Timesu, a ona sama je izjavila kako se nadala da tajna neće još neko vrijeme biti razotkrivena. Pisanje pod imenom Roberta Galbraitha, nazvala je „oslobađajućim iskustvom.

"Bilo je divno objaviti nešto bez puno pompe i očekivanja. Čisto je zadovoljstvo primati povratne informacije pod drugim imenom", rekla je Rowling za Sunday Times.

Jedan kritičar opisao je roman kao „iskričavi debi“, sok je drugi hvalio sposobnost autora da opiše žensku odjeću. Jedina poveznica da Rowling stoji iza romana bila je ta da ona i Galbraith dijele agenta i urednika. Ona navodi kako joj je urednik, David Shelley, bio "istinski partner u zločinu".

Kriminalistički pisac Peter James naveo je za Sunday Times kako je za roman pomislio da je djelo nekog dosta zrelog autora, a ne početnika.

Pseudonim je zbunio mnoge. Kate Mills, urednica fikcije u Orion Books, priznala je da je odblila roman, koji je opisala kao "dobro napisan, ali tih".

Prodaja romana je nevjerovatno skočila kada je otkriven stvarni identitet autora, a Amazon je zabilježio skok prodaje viši od 507.000 posto.

Izmišljeni autor Galbraith trebao je biti predstavljen kao bivši istražitelj Kraljevske vojne policije u civilu, koji je oružane snage napustio 2003. godine, kako bi radio u industriji civilne sigurnosti.

U ranijim intervjuima, Rowling je izjavila kako bi joj bilo draže da je i romane o Harryju Potteru pisala pod pseudonimom. U pripremi je još jedna knjiga o detektivu Cormoranu Strikeu, koju će autorica objaviti naredne godine, opet pod pseudonimom Roberta Galbraitha.