Zanimljivosti
0

Automati utvrđuju starost kupaca

Sarajevo-x.com
Automati sa cigaretama u Japanu uskoro će moći na osnovu izbrojanih bora detektovati da li je kupac dovoljno star za pušenje.

U Japanu je pušenje dozvoljeno sa navršenih 20 godina života i zemlja je pripremila oko 570.000 automata sa cigaretama za julske propise koji od kupaca zahtijevaju da nisu maloljetni. Kompanija je razvila sistem za identifikovanje starosti na osnovu crta lica.

“Kupci će morati gledati u digitalnu kameru, pričvršćenu za mašinu, a sistem kompanije Fujitaka će upoređivati izražajne karakteristike lica, kao što su bore, područja oko očiju, struktura kostiju i zategnutost lica sa prikupljenim podacima o izgledu lica od ukupno 100.000 ljudi", izjavio je glasnogovornik kompanije, Hajime Yamamoto.

Japanski ministar finansija je već dao dopuštenje za izdavanje kartice koje identifikuju starosnu dob, a zovu se “taspo”. Također su razvili sistem koji može iščitavati starosnu dob sa vozačke dozvole.

Tek se treba dokazati da li je metod identifikacije lica dovoljno pouzdan.

Yamamoto je izjavio da sistem ispravno identifikuje oko 90 procenata korisnika, sa preostalih deset procenata koji pripadaju “sivoj zoni”, maloljetnima koji izgledaju starije i odraslima sa mladolikim izgledom lica, i to onda kada korisnici ubace svoje vozačke dozvole.

Pušenje maloljetnih osoba je strogo u Japanu zabranjeno. Ministarstvo zdravlja je 2004. godine provelo anketu, koja je pokazala da 13% dječaka i četiri procenta djevojčica u srednjim školama, u dobi između 17 i 18 godina, puše svaki dan, objavio je Reuters.