Zanimljivosti
0

Autobus sa Staljinovim potretom vozi kroz Sankt Peterburg

FENA
Foto: DPA
Foto: DPA
Autobus sa portretom Josifa Staljina prošao je u srijedu ulicama Sankt Peterburga na inicijativu ruskih korisnika Interneta, nekoliko dana prije 65. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom, uprkos mnogobrojnim protestima.

"Autobus ukrašen Staljinovim portretom, prema jednoj privatnoj inicijativi, prošao je kroz Nevski prospekt", glavnu arteriju u Sankt Peterburgu, doznaje se od jedne privatne prevozničke kompanije.

"Nemamo namjeru da okrivimo Staljina nego samo da naglasimo njegovu ključnu ulogu u pobjedi", objasnio je organizator akcije Viktor Loguinov u svojim internetskim novinama.

Ovaj mladi Rus, koji je u svojim novinama uputio apel za donacije, uspio je da sakupi skoro hiljadu eura kojima je platio postavljanje portreta na autobus.

"To je grubo prema osobama čiji su bližnji izgubili život u staljinovim čistkama", kazao je za agenciju AFP Maksim Reznik, lokalni zvaničnik liberalne opozicijske stranke Jabloko.

Lokalne nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojim je i Memorial, poslale su u aprilu pismo Valentini Matvijenko, guvernerki Sankt Peterburga, protestirajući protiv ove inicijative i nazivajući Staljina "jednim od najstrašnijih zločinaca 20. stoljeća".

Moskovska općina je nedavno odustala od kontroverznog plana da u gradu postavi plakate na kojim piše o ulozi sovjetskog diktatora za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Staljina u Rusiji smatraju istovremeno tiraninom, ali i ocem pobjede nad nacistima.

Većina Rusa, oko 54 posto, još uvijek se divi njegovom rukovođenju, prema rezultataima ankete objavljenim u decembru 2009. godine povodom 130. godišnjice njegovog rođenja.