Zanimljivosti
0

Australski ribar plivao deset sati do obale

FENA
Jedan ribar je plivao više od deset sati kako bi zatražio pomoć za dvojicu kolega nakon što im je brodica potonula kod istočne obale Australije.

Iscrpljeni plivač pronađen je na plaži, a obalska straža je nakon toga pronašla jednog od njegovih kolega. On je proveo 30 sati u moru, držeći se za olupinu broda, javio je BBC.

Potraga je nastavljena za kapetanom brodice. Trojica ribara bila su u brodici kada je potonula 15 km istočno od obale u blizini Byron Baya.

"Znajući da je drugi ribar preživio noć, samo se možemo nadati da se isto dogodilo i trećemu", izjavio je glasnogovornik helikopterske spasilačke službe

Ribari su upali u more u srijedu ujutro kada je njihova brodica udarila u greben, što je kasnije pokrenulo veliku operaciju potrage i spašavanja.

Više sati kasnije ribar Michael Williams dopuzao je do New Brighton Becha, sjeverno od Byron Baya. Chris Gort, koji je ugledao Williamsa na plaži, izjavio je da je imao "prilično teške posjekotine i modrice po rukama i nogama, bio je znatno isrpljen, s teškim opeklinama od sunca".

Williams je podigao uzbunu zbog dvojice svojih kolega, a spasilački helikopter pokupio je drugog ribara 30 sati nakon što je upao u okean. John Jarratt pronađen je sjeveroistočno od Balline, prmrzao i žedan.

Jarrat je izjavio da se kapetan Charlie Picton, iskusni ribar, držao za oštećeni hladnjak brodice nakon što je potonula, ali da ih je tama razdvojila.

Kazao je da je spasilačkli helikopter očigledno letio iznad dvojice ljudi a da ih nije uočio. Jarratt je poručio prijateljima u bolnici da "nikada" više neće ploviti po okeanu, javili su lokalni mediji.