Zanimljivosti
609

Australijska šminkerica naljutila pojedince "bajramskim" tutorialom u kojem nosi hidžab

Klix.ba
Australijska beauty vlogerica Chloe Morello koja na svom YouTube kanalu ima više od 1,7 miliona sljedbenika te više od 700.000 pratitelja na Instagramu, privukla je pažnju medija nakon što je objavila jedan video na kojem nosi hidžab.

U posljednje dvije godine Morello je napravila nekoliko tutoriala u čast Ramazanskog bajrama, muslimanskog praznika koji označava kraj ramazana, mjeseca posta.

U to je ime napravila video koji je nazvala "Soft Glam Look with Cool Tones" koji je u nekoliko dana sakupio više od 400.000 pregleda. Video počinje kao i njeni ostali make-up tutoriali, a na samom kraju, Morello stavlja bijelu maramu kako bi pokazala kako se šminka "slaže" uz hidžab.

"Ovo radim samo kako bih vam pokazala kako šminka ide uz hidžab, nije mi namjera da uvrijedim nikoga", kazala je ona u videu.

I dok su neki bili oduševljeni njenom inicijativom, drugi pak nisu bili presretni te su smatrali kako se na ovaj način ruga muslimanima.

"Hidžab nije modni detalj, radi se o životnom stilu, to ili jesi ili nisi. Bilo koji drugi način nošenja hidžaba je izraz nepoštovanja", jedan je od komentara.

Nakon brojnih kritika, Morello se na Snapchatu obratila javnosti objašnjenjem:

"Uvijek je zanimljivo pročitati komentare. Ja sam ateista i ovdje ne nastojim promovisati nijednu vjeru. Iako sam svjesna diskriminacije s kojom se mnogi muslimani susreću, na isti način kao što radim božićne tutoriale, tako radim i bajramske. Ljudi prave frku zbog videa koji je zapravo u potpunosti normalan, baš kao što bi trebalo biti normalno za muslimanku da se osjeća dijelom društva".