Zanimljivosti
384

Australija: Deseci hiljada ljudi posmatrali slijetanje najvećeg aviona na svijetu

Klix.ba
Desetine hiljada građana australskog Pertha okupili su se u nedjelju ujutro kako bi svjedočili slijetanju najvećeg aviona na svijetu - Antonova An-225 Mriya.

Ovo je prvi put da Mriya dolazi u Australiju prema kojoj je poletjela iz Praga donijevši sa sobom vrijedan teret teži od 110 tona. Sama letjelica teška je 600 tona, a na Međunarodni aerodrom Perth sletjela je oko 12 sati po lokalnom vremenu sa zakašnjenjem od dva sata.

Mriya je najteži i najduži avion na svijetu, kao i letjelica sa najširim rasponom krila. Koristi se za transport lokomotiva, tenkova, vjetroturbina i drugih sličnih objekata i prevoznih sredstava. Također, Mriya se koristi za prevoz humanitarne pomoći.

Prema riječima Davida Eyrea, predsjednika Agencije za avijaciju zapadne Australije, Mriya je impresivna letjelica koja je privukla hiljade entuzijasta.

"Uzbudljivo je vidjeti ovaj avion. Šest mlaznih motora na jednoj letjelici nije česta pojava. Pored toga, Mriya ima dva repa što joj daje malo drugačiji izgled", rekao je Eyre.