Zanimljivosti
61

Associated Press nagradio Amela Emrića za fotografiju sa Red Bull Cliff Divinga iz Mostara

Piše: E. B.
Fotografija koja je obišla svijet i proslavila Mostar
Fotografija koja je obišla svijet i proslavila Mostar
Bosanskohercegovački fotograf Amel Emrić je odlukom Asocijacije sportskih urednika Associated Pressa za fotografiju skokova sa Starog Mosta u Mostaru u okviru Red Bull Cliff Diving World Seriesa dobio nagradu za najbolju fotografiju u kategoriji "Sport Action Single".

Zahvaljujući Emriću februarski skokovi sa Starog mosta su obišli cijeli svijet i pozicionirali Bosnu i Hercegovinu, grad Mostar, kao i ovaj sportski događaj u sami vrh svjetskih sportskih zbivanja iz 2015. godine.

Govoreći o Emrićevoj fotografiji, žiri je istakao da se radi o "jedinstvenom i brilijantnom pogledu na ovaj sportski događaj", te da "fotografija pokazuje ogromnu količinu energije uložene u planiranje i izvedbu ovog brilijantnog umjetničkog djela".

Amel Emrić je fotoreporter i urednik fotografije u sarajevskom dopisništvu Associated Pressa.

Amel Emrić
Amel Emrić

Dobitnik je mnogih međunarodnih priznanja za fotografiju kao što su World Press Photo 1998, USA Picture of the Year 1998, USA National Headliner Awards 1997...

Objavljivao je u uglednim svjetskim magazinima i dnevnim izdanjima poput Timea, Newsweeka, Lifea, Paris Matcha, Spiegela, New York Timesa, Washington Posta, Herald Tribunea, Guardiana, kao i brojnih drugih.