Zanimljivosti
10

Amerikanac posvetio život traženju ostataka aviona MH370

Klix.ba
(Foto: EPA)
Blaine Alan Gibson je američki avanturista koji je prije više od godinu dana sebi zacrtao životni cilj - pronaći ostatke nestalog aviona Malaysia Airlinesa na letu MH370.

Kada je u februaru ove godine naletio na dio aviona u Mozambiku, preplavile su ga emocije. Potom ga je put odveo na Madagaskar gdje je naišao na nove dijelove.

"Vozio sam quad i pretraživao prostor od 18 kilometara kada sam krajičkom oka spazio svijetlosivi predmet koji je izgledao povelik", ispričao je u razgovoru za list Independent.

Čim je prišao bliže, odmah je, kako kaže, shvatio da taj panel ima istu boju kao onaj pronađen u Mozambiku, te iste rupe.

"Kad sam ga podigao, bio je teži, ali je pozadi bio sličan. Bio sam siguran da je to komad letjelice. Pomislio sam: O moj Bože, ponovo se desilo", izjavio je Gibson, porijeklom iz Seattlea.

Stručnjaci su pregledali krhotine koje je prethodno našao i utvrdili da potiču od Boeinga 777 koji je nestao prije više od dvije godine sa 239 ljudi u njemu. Australska služba sigurnosti saobraćaja obećala mu je pomoći u analiziranju novih dijelova.

Gibson je otkrio da ga je najviše dirnulo što je našao dio iz unutrašnjosti aviona, sa kukom za kačenje kaputa.

"Panel i prvi dio koji sam našao bile su samo krhotine, a ovo je nešto iz kabine, nešto što vidite dok sjedite unutra. Preplavile su me emocije misleći kako je ovo bilo posljednje što je putnik vidio", kazao je Amerikanac.

Drugi pronalazač sa otoka Kangaroo, u blizini južne obale Australije, otkrio je dio aviona na kojem piše "No step".

Amerikanac Gibson priznaje da je oduvijek volio putovati i rješavati misterije, a u trenucima kada je čuo za nestanak aviona Malaysia Airlinesa prodavao je porodičnu kuću i odlučio da se i sam okuša u traženju. Svoja putovanja finansira novcem od kuće, a za sebe kaže da ne troši mnogo.

"Iako nemam vlastitu porodicu, moji prijatelji vjeruju da je ovo što radim sjajno i uspješno. Vjerovatno smatraju da svemu ovome posvećujem previše vremena, ali znaju koliko volim putovati i koliko mi je stalo", kaže Gibson.