Netaknute 100 godina
4

Amerikanac na tavanu pronašao bejzbol sličice vrijedne $3 miliona

Klix.ba
Kada je Amerikanac Karl Kissner na tavanu kuće svog djeda prije nekoliko sedmica pronašao stotine kartica sa fotografijama bejzbol igrača, ni slutio nije da se u prašnjavoj kutiji krije pravo blago.

Stručnjaci su procijenili da je riječ o jednoj od najvećih i najvrednijih kolekcija u historiji kolekcionarstva sportskih kartica.

Kartice su iz veoma rijetke serije izdate 1910. godine. Neke za koje se zna da postoje su u veoma lošem stanju, fotografije su izblijedjele, a rubovi istrošeni. No, one koje je pronašao Kissner su kao nove, sa jasnim bojama i tvrdim rubovima, što i ne čudi, jer ih niko nije dotaknuo skoro 100 godina.

"Osjećam se kao da sam pronašao Mona Lisu na tavanu", kazao je Kissner. Stručnjaci i kolekcionari sportskih kartica potvrdili su da se radi o vrlo rijetkom pronalasku te da bi se moglo dogoditi da se nikada više ne otkrije nešto ovako impresivno.

U kutiji, koju je Kissner pronašao, je oko 700 kartica koje bi mogle dostići cijenu od tri miliona dolara. Sretni pronalazač je kazao da su kartice pripadale njegovom djedu, koji je preminuo 1940. Na karticama se nalaze fotografije nekih od najpoznatijih bejzbol igrača, kao što su Ty Cobb, Cy Young, Honus Wagner, Christy Mathewson i Connie Mack.

Najvredniji dio kolekcije čini 30 kartica na kojima su fotografije bejzbolskih legendi od kojih je većina odavno uvrštena u Kuću slavnih.