Zanimljivosti
0

Američki senatori održali maratonsku raspravu na Capitol Hillu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki senatori održali su maratonsku raspravu o ratu u Iraku tokom cjelonoćnog zasjedanja gdje je većina govornika stajala polutovorenih očiju, a za pospane su ubačeni kreveti.

Republikanci su odgovorili zijevanjem - pristajući da ostanu dok je utorak prelazio u srijedu i odgovarali su svakim glasom koji je mogao biti uračunat ostajući čvrsti u svom protivljenju demokratskom antriratnom zakonodavstvu, javio je AP.

"Ovo je nonsens", izjavio je senator Ted Stevens, republikanac s Aljaske.

Senator Tom Coburn iz Oklahome, njegov demokratski kolega, dodao je: "Kladim se da oni mogu ostati toliko dugo koliko mogu".

Tako je i učinio, govoreći na podiju čak i nakon što je vođa senatske većine Harry Reid zatražio da se malo odmori iza ponoći kako bi se opružio u sobi u blizini svog ureda.

Dok je šest posmatrača ostalo u galeriji, republikanski senatori Susan Collins iz Mainea i John Thune iz Južne Dakote bili su među onima koji su govorili do dugo u noć, a pridružili su im se demokrati Bomb Mendez iz New Jerseya, Debbie Stabenow iz Michigana i Jim Webb iz Virdžinije. Republikanski predsjednički kandidat John McCain iz Arizone završio je svoj govor oko 4,10 sati ujutro. Za njim je uslijedila kamndidatkinja demokrata Hillary Rodham Clinton iz New Yorka.

Senator John Kerry, iz Massachusettsa, demokratski predsjednički kandidat na prošlim izborima, stao je za podij kad je sunce izlazilo nad Capitol Hillom.