Svjesno izlaganje opasnosti
0

Američki ronilac i fotograf zaplivali sa krokodilom

Sarajevo-x.com
Plivanje sa preko tri metra dugačkim i više od 450 kilograma teškim krokodilom zaista zvuči zastrašujuće, no roniocu Israelu Gonzalezu takvo smrtonosno iskustvo očigledno predstavlja pravi izazov i veliko zadovoljstvo.

Gonzales i David Doubliet, koji je poznat kao autor mnogih zadivljujućih podvodnih fotografija objavljenih u naučnom magazinu National Geographicu, uočili su ogromnog krokodila 100 kilometara od južne obale Kube.

"Za tako strašnog predatora ovaj krokodil se veoma dobroćudno ponašao“, kazao je Doubliet za Daily Mail, dodajući kako je njihovo iskustvo bilo veoma uzbudljivo s obzirom da se ova rijetka vrsta američkog krokodila rijetko susreće.

"Veoma smo se uplašili kada smo ugledali krokodila, no strah je ubrzo splasnuo", prokomentarisao je neobičan susret američki fotograf.

"Većina ljudi i ne zna da u Americi žive krokodili, te da u Srednjoj, Južnoj Americi i Floridi živi blizu 1.500 krokodila koji se svrstavaju u veoma ugrožene vrste“, objasnio je poznati fotograf.

Iako je iskustvo fotografisanja i plivanja s krokodilom bilo zaista fascinantno, Gonzales i Doubliet, kažu kako su itekako bili oprezni s obzirom da su svjesno stavili svoj život u opasnost.

"Nažalost, nismo imali kod sebe nikakvu zaštitu, te smo bili svjesni toga da rizikujemo živote. Međutim, kada je prošao prvi strah, umirili smo se i postali oprezniji“, kazao je Gonzales dodajući da je želja za promatranjem ove rijetke životinje sve nadjačala.