Zanimljivosti
0

Američki kućni ljubimci primat će bonove za hranu

Klix.ba
Veliki broj nezaposlenih Amerikanaca prima bonove za hranu. Međutim, ne postoji federalni program pomoći u hrani za njihove kućne ljubimce. Jedan poduzetnik odlučio je riješiti i taj problem. za pse, mačke i ostale životinje koje se drže kao kućni ljubimci.

Poduzetnik Marc Okon osmislio je program dostupan ljudima na socijalnoj pomoći, na šta ga je potakla teška situacija u koju je zapala njegova prijateljica u New Yorku, piše Wall Street Journal.

"Rekla mi je da nekad nahrani svoju mačku prije sebe", kazao je Okon.

Bez obzira na povod, potreba za ovakvom pomoći je velika. Iako oko 47 miliona Amerikanaca prima bonove za hranu, ta naknada se ne može koristiti za kupovinu hrane za kućne ljubimce, što nerijetko završi tako da vlasnici moraju napustiti svoje ljubimaca.

"Milioni kućnih ljubimaca daju se u skloništa svake godine ili ih se eutanazira, jer im njihovi vlasnici više ne mogu priuštiti hranu", otkrio je Okon.

Okonova mala i neprofitna kompanija, koja zapošljava oko desetak ljudi, dobila je više zahtjeva za pomoć nego što ih može obraditi. Kako javlja CBS News, organizacija je primila više od 160 hiljada zahtjeva za siromašne porodice širom SAD.

Program je spas za vlasnike kućnih ljubimaca kao što je Marissa Jenkins. Ona svog šestogodišnjeg psa smatra dijelom porodice i zahvalna je za pomoć koju je primila. Obećala da će, čim se njena porodicafinansijski oporavi, i ona donirati za program pomoći kućnih ljubimaca.