Zanimljivosti
0

Ambideksterni umjetnik objema rukama slika autoportrete

Klix.ba
Ambideksternom umjetniku Tomu Mosseru (53) njegov serijal autoportreta "Bed Head Self-Portrait" poslužio je kao način da barem jednom dnevno bude kreativan. Sada svaki svoj dan provodi slikajući autoportrete objema rukama.

Nekada mu je potrebna samo minuta da naslika autoportret, a nekada slikanje potraje satima. Ipak, sam je sebi postavio uslov da slika mora biti završena istog dana kada je i započeta.

Projekt ovog umjetnika iz Pennsylvanije traje već 13 mjeseci, a do sada je naslikao 395 autoportreta. Zahvaljujući svom jedinstvenom talentu, ambideksternosti, Tom može istovremeno da slika koristeći obje ruke. Tehniku je nazvao "ambideksternim impresionizmom".

U svojim radovima koristi olovke i kistove, a slika na različitim površinama – od papira i kartona, pa do drveta, cekera i platna. Čak je odustao od šišanja tokom čitave godine, kako bi mogao da naslika promjene.

"Bilo je dana kada mi je slikanje bilo olakšanja, ali i dana kada bi mi dosadilo iznova slikati samog sebe. Ipak, bez obzira koliko bih bio umoran, nastavljao sam. Nekoliko puta sam bio na putu i u posjeti prijateljima, i samo bih skoknuo do kupatila, zalijepio papir na ogledalo i napravio brzu skicu. Stajanja nije bilo, budući da sam se javno zakleo na Facebooku. Biti konstantno posmatran bila je odlična motivacija. Kada slikate s obje ruke, to je kao da dvije osobe slikaju jedna pored druge", kaže Tom.