Zanimljivosti
0

Alkoholičar testirao piva

Sarajevo-x.com
Sud je brazilskoj pivari "Ambev" naredio da plati 49.000 dolara odštete alkoholičaru koji je u toj pivari radio na poslovima testiranja piva. Čovjek, čije ime nije otkriveno, tvrdio je na sudu da je upravo zbog tog zaposlenja postao alkoholičar.

Podnosilac tužbe tvrdi da kompanija Ambev nije učinila ništa kako bi se pobrinula za njegovo zdravlje i spriječila razvoj alkoholizma od kojeg je obolio.

Anonimni podnosilac tužbe također je izjavio da već deset godina pije po litar i po piva svakog dana. Stoga kompanija Ambev, koja je uposlila ovog čovjeka za testiranje njihovog piva tvrdi, da je on i prije ovog zaposlenja već bio alkoholičar.

Zaposlenik je na sudu ispričao kako je tokom svoje smjene u kompaniji Ambev koja traje osam sati, morao popiti između 16 i 25 malih čaša piva te da je na kraju svake smjene dobijao i flašu piva koju je mogao ponijeti kući.

Sud je u ovom slučaju odlučio u korist podnosioca tužbe i kompaniji naredio da isplati odštetu u iznosu od 49.000 dolara, ali je sudija Jose Felipe Ledur potvrdio da je anonimni podnosilac tužbe i prije zaposlenja u pivari Ambev bio alkoholičar.

Svoju presudu sud obrazložio je tvrdnjom da je pivara morala provjeriti zdravstveno stanje ljudi koje zapošljava i da joj se nije smjelo desiti da na mjesto testera piva uposli alkoholičara.