The Independent
0

Akupunktura i opasnost od mobilnih telefona

FENA
Londonski dnevnik The Independent prenosi u nedjelju rezultate jednoga švedskog istraživanja o zdravstvenom riziku kojem su izložena djeca i tinejdžeri koji koriste mobilne telefone.

U studiji se navodi da djeca i mladi koji koriste mobilne čak peterostruko povećavaju rizik od dobivanja raka na mozgu u kasnijem životu.

Profesor Lennart Hardell iz univerzitetske bolnice u Orebru, u Švedskoj, rekao je na konferenciji Kraljevskog društva za ispitivanje elektromagnetskih zračenja da ljudi koji su počeli koristiti mobilne telefone prije 20. godine života imaju pet puta veće izglede da obole od gliome - raka ćelija koje podržavaju središnji nervni sistem.

Sličan rizik od dobivanja ove bolesti u kasnijem životu prijeti i od bežičnih kućnih telefona.

Dnevnik The Observer prenosi nalaze jednoga opsežnog naučnog istraživanja o djelotvornosti akupunkture kao dodatne pomoći ženama koje žele zatrudnjeti.

Istraživanje na univerzitetu u Southamptonu pokazuje da žene koje su se podvrgnule vještačkoj oplodnji bitno povećavaju šanse da zatrudne ako koriste akupunkturu u vrijeme "transfera embriona", odnosno, u vrijeme kad se vještački oplođena jajna ćelija prebacuje u maternicu.

Naučnici međutim naglašavaju kako je važno da akupunktura bude izvedena u pravom trenutku, odnosno, ne mnogo kasnije od prebacivanja embriona u tijelo majke.