Planina Rtanj spas od apokalipse
101

Ako strahujete od smaka svijeta, utočište možete naći u Srbiji

Klix.ba
Planina Rtanj
Planina Rtanj
Ukoliko zaista strahujete da je predskazanje Maja tačno i da će 21. decembra biti smak svijeta, utočište i spasenje možete pokušati naći u Srbiji - na planini Rtanj.

Prema vjerovanju, Rtanj skriva zdanje u obliku piramide, koje su prije više hiljada godina ostavili vanzemaljci i koje će tokom smaka svijeta emitirati snažno zaštitno polje i tako zaštititi sve koju se nađu u blizini.

Navodno, mnogi su pohrlili u Srbiju, a obližnji hoteli su prebukirani.

"Dnevno nas kontaktira najmanje 500 ljudi", kazao je Obrad Beličić za Daily Telegraph.

Da planina Rtanj ima skrivene moći, vjeruje i poznati pisac naučnofantastičnih romana Arthur C. Clarke, koji je planinu Rtanj nazvao "pupkom svijeta".

Prema predanju, Rtanj nije oduvijek bio planina. Na tom mjestu je živio čarobnjak u svom dvorcu, čuvao cijelu okolinu i ljudima oko sebe dijelio po zaslugama. Također, on je čuvao veliko blago, zbog čega je njegova utvrda bila često napadana. A, onda se jednog dana na tom mjestu podigla planina, dok je čarobnjak ostao da živi ispod.

Na mjestu gdje je bio zamak nalazila se kapela, ali su je uništili lovci na blago. Inače, osim po mističnosti, planina Rtanj je poznata po ljekovitom bilju.

Vjerovali u smak svijeta ili ne, jedno je sigurno - planina Rtanj je dobila savršenu promociju u Britaniji, s obzirom na to da će mnogi koji vjeruju u apokalipsu pohrliti da nađu spas u Srbiji.