Nije znala da je trudna
0

Afganistan: Pripadnica vojske porodila se u britanskoj bazi

SRNA
Pripadnica britanskih oružanih snaga rodila je dječaka u vojnoj bazi u Afganistanu, ne znajući da je trudna sve do početka porođaja.

"Majka i beba su u stabilnom stanju", saopćilo je britansko Ministarstvo odbrane poslije rođenja bebe u bazi Bastion, u provinciji Helmand.

Žena, čije ime nije objavljeno, član je artiljerijske jedinice, a za trudnoću je saznala tek kada se požalila ljekaru na stomačne probleme, prenio je BBC.

Trudnoća je počela prije njenog dolaska u Afganistan u martu. Ministarstvo odbrane je saopćilo da vojska ne šalje žene u svoje operacije ukoliko su trudne i naglasilo da nije znalo za njenu trudnoću.

Specijalni pedijatrijski tim otputovat će iz Britanije u Afganistan u narednim danima da bi pružio majci i bebi odgovarajuću njegu na putu kući.

Beba je rođena pet sedmica prije termina, a dopisnici javljaju da je ovo prvi zabilježeni porođaj među pripadnicima britanske vojske na frontu.

Oko 200 žena iz sastava britanskih oružanih snaga poslano je kući iz Iraka i Afganistana od 2003. godine, nakon što je utvrđeno da su trudne.