Saborci tvrde
0

Adolf Hitler je bio "kukavička svinja"

Sarajevo-x.com
Saborci iz Prvog svjetskog rata su opisali Adolfa Hitlera kao "kukavičku svinju", otkriveno je u arhivskim podacima. Pisma i dnevnici objavljeni u novoj knjizi su budućeg nacističkog lidera opisali kao usamljenog čovjeka i kukavicu koji je bio predmet podsmijeha, piše "Telegraph".

U dokumentima objavljenim u knjizi "Hitlerov prvi rat" opovrgnuto je mišljenje da je bio popularan u svojoj rezervnoj 16. pješadijskoj jedinici.

Knjiga razotkriva mit da je Hitler bio glavni u grupi koju su činili veterani a koja je kasnije postala jezgro Nacional-socijalističke partije.

Historičar Thomas Weber sa Univerziteta u Aberdeenu koji je napisao ovu knjigu također se osvrnuo i na Hitlerovu ulogu u Drugom svjetskom ratu riječima da je ona pretjerano uvećana nacističkom propagandom.

Opovrgnuta su i narodna vjerovanja da su brutalna iskustva iz Prvog svjetskog rata Hitlera učinile radikalom i da je zbog toga svoju mržnju usmjerio na ostatak svijeta.

"Mit Hitlera kao hrabrog vojnika i dobrog saborca je koristila nacistička partija od samog početka kako bi ga učinila popularnim. Učinili su sve kako bi zaštitili svoju ideju, ali je istina da se Hitler nikada nije slagao sa ostalim vojnicima. Navodi da je Hitler obavljao opasan posao dostavljanja poruka između rovova nisu istiniti. Njegova uloga je zapravo bila da dostavlja poruke između stožera i bataljona ili između dva stožera, što je od ratne zone udaljeno tri do pet kilometara", rekao je Weber.

Zbog toga ga je jedan od vojnika nazvao "kukavičkom svinjom". Dr. Weber kaže da je Hitler dobio odličje "Željezni križ" zbog toga što je poznavao oficire koji su mogli dati preporuku, a ne zbog njegove hrabrosti i herojstva u bitkama.

Knjiga otkriva da se samo 2% veterana iz Hitlerove jedinice pridružilo Nacističkoj partiji 1933. godine i da antisemitski stavovi nisu bili rašireni u velikoj mjeri među ljudima.

U knjizi se navodi da je Hitler samo jednom prisustvovao okupljanju veterana svoje jedinice na kojem je bio potpuno ignorisan.