Investicija od 270 miliona eura
1

Abramovič uporan u gradnji najskuplje jahte

Sarajevo-x.com
Ekonomska kriza neće spriječiti jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, Rusa Romana Abramoviča, da privede kraju izgradnju najluksuznije i najskuplje jahte.

Špekulira se da je ruski milijarder od početka recesije izgubio skoro 20 milijardi američkih dolara. No, za izgradnju veličanstvene super jahte Eclipse, spreman je uložiti blizu 270 miliona eura kako bi svojoj kolekciji skupocjenih jahti dodao još jednu.

Impresivna jahta duga 155 metara deklasirat će do sada najveću jahtu koju posjeduju šeik Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Dubaija.

Tokom boravka na novoj jahti, vlasnik engleskog premijerligaša Chelseaja neće se bojati napada naoružanih pirata jer će jahta biti opremljena najsavremenijim proturaketnim sistemom, zaštitnim oklopima i staklima otpornim na metke.

Javnost se u zadnje vrijeme počela pitati da li će ruski tajkun nakon gubitka velikog bogatstva odgoditi gradnju Eclipsea te da li će prodati i svoje druge jahte. Međutim, prema pisanju ruskog časopisa Moscow Times, Abramovič ima suprotne planove, te ih sve namjerava zadržati.

Tome u prilog ide i njegova izjava da je već kupio pristanište za novu jahtu za obalama Crne Gore. Podsjećamo, Abramovič u svojoj kolekciji već ima četiri jahte, Sussurro, Ecstasea, Pelorus i Prince Abdul Aziz.