New York
0

90 dolara za dan proveden u zatvoru

Sarajevo-x.com
Jedna noć u zatvoru koštaće 90 dolara, posjeta doktoru 10 dolara, dok će toaletni papir zatvorenici kupovati sami. Ovako je odlučila država New York, stvarajući novi način dolaska do prihoda, smatrajući da bogati zatvorenici na ovakav način trebaju platiti svoj dug društvu, umjesto da se iz državnog budžeta finansira njihov boravak u zatvoru.

Ova odluka uokvirena je u zakon koji je nazvan 'Madoffov zakon', po bivšem milijarderu Bernardu Madoffu koji je strpan u zatvor zbog finansijskih šema kojima je klijente oštetio za milijardu dolara.

Zakonodavci iz New Yorka su pojasnili da ako to zatvorenici mogu priuštiti, ili barem dio toga, na ovaj će način rasteretiti porezne obveznike koji žive po pravilima.

I druge savezne države u Americi pribjegavaju sličnim pravilima zbog teške ekonomske situacije. U okrugu Maricopa u Arizoni lokalni šerif je odlučio da se zatvorenicima naplaćuje 1,25 dolara za njihovu dnevnu prehranu.

U okrugu Camden u državi New Jersey vlasti su odlučile uzimati od zatvorenika 5 dolara na dan za boravak u zatvoru i 10 dolara za boravak u zatvorskoj bolnici, što će donijeti 300.000 dolara godišnjih prihoda.

U pretrpanom gradskom zatvoru u Richmondu, Virginia, počeli su naplaćivati dolar na dan svakom zatvoreniku očekujući dobit od 200.000 dolara godišnje.

Među poduzetnijim američkim šerifima je onaj iz okruga Taney u državi Missouri koji je odlučio naplaćivati od bogate klijentele zatvora 45 dolara na dan, u nastojanju da se skupi 27 miliona dolara za novu zgradu zatvora.

No, ovakva praksa ne nalazi na odobrenje američkih organizacija za ljudska prava koje argumentiraju da nije u redu otpustiti nekoga nakon odslužene kazne, sa 25 dolara u džepu, autobuskom kartom i dugom od 40.000 dolara. To je, navode oni, kontradiktorno nastojanjima da se od njih naprave funkcionirajući članovi društva.