Zanimljivosti
0

82-godišnji Španjolac rekorder po broju diploma

FENA
Španjolac Jose Luis Iborbe Baque život je doslovce proveo na studijima te uspio od 19. do 82. godine steći 13 univerzitetskih diploma i tri doktorata, piše u četvrtak dnevnik El Mundo.

Filozofiju je diplomirao s 19 godina, a zadnju diplomu stekao je prije mjesec dana.

Građanin Zaragoze studirao je, ali i diplomirao pravo, geografiju i historiju, historiju umjetnosti, medicinu, engleski, francuski, njemački, španski i hebrejski jezik, te klasičnu filologiju.

"Spavam samo četiri sata noću", objasnio je Iborte Baque tajnu svog uspjeha jer je usporedo sa studijima radio kao pravnik i bankovni službenik te predavao na unverzitetu.

"Studirao sam pravo jer me na to natjerao otac, no moja istinska vokacija su humanističke nauke", rekao je Iborte Baque koji je ipak u dobi od 73 godine odlučio upisati medicinu.

Taj put na studij se odlučio nakon što se na njega otresao liječnik primjedbom neka ne komentira dijagnozu sve dok sam ne diplomira medicinu.

"Tri i po godine poslije, za Božić, poslao sam mu kopiju svoje diplome", rekao je znanja gladan Španjolac koji ni sada ne posustaje i novi mu je cilj naučiti arapski.

Svoje motive objašnjava riječima da "što čovjek više zna, to više postaje svjestan koliko malo zna", te želi da mu na grobu napišu "U ruci mi knjiga".

Od učenja Iborte Baque nije posustao, nego čak i više prionuo nakon smrti sina 2004. godine, te supruge 2006.