Jedinstven slučaj u Srbiji
0

80 godina živi sa tri imena i prezimena

Sarajevo-x.com
Osamdesetogodišnja Gvozdenija Stefanović ni sama nije sigurna da li se zaista tako zove. Naime, zbog greške koju je napravila nadležna administracija u Kuršumliji prilikom upisivanja u matičnu knjigu rođenih Gvozdenija ima tri imena, piše srbijanski list 'Borba'.

Gvozdenija ne samo da nije sigurna u to kako se zove i preziva, već ni u datum svog rođenja, ali ni u to ko joj je majka.

Trenutno, na ličnoj karti ove nepismene žene piše da se zove Gvozdenija Stefanović, no kada je ona pokušala uzeti izvod iz matične knjige rođenih kako bi ostvarila prava za nasljeđivanje penzije preminulog supruga, došlo je do komplikacija. Naime, tada Gvozdenija saznaje da se vodi na dvije majke, Nikoletu i Milenu.

"To me je zbunilo jer mi je Nikoleta prava majka, međutim, kod ove Milene je stajalo i ime moga oca i moje ime, kao njihove kćerke, s istim ostalim podacima", ispričala je Gvozdenija.

U papirima starica iz Kuršumlije je zavedena kao Gvozdenija Stefanović, Stefanija Gvozdenović i Gvozdena Stevanović.

S obzirom da nije bilo utvrđeno kako se ona uistinu zove proces nasljeđivanja penzije je obustavljen. Gvozdenijina kćerka, Bosiljka Stanojević, je nastavila lutati po brojnim službama kako bi uklonila ovu administrativnu grešku, no tada je saznala da Gvozdenija ne samo da je zavedena pod različitim imenima, nego se razlikuju i datumi njenog rođenja.

"Više od mjesec dana, skoro svaki dan, provodila sam po arhivima u opštini i mjesnim kancelarijama", kazala je Bosiljka.

Na kraju je cjelokupna zavrzlama riješena, barem privremeno. Nakon višemesečnog, upornog istraživanja ustanovljeno je da se 80-godišnja starica zove Gvozdenija Stefanović, no u matičnoj službi joj je rečeno da mora da podnese zahtjev za promjenu imena i prezimena.

I sam proces promjene imena i prezimena je dugo trajao i Gvozdenija je napokon uspjela. Dobila je novu ličnu kartu i naslijedila je suprugovu penziju, no prvi ček je stigao na jedno od njenih starih imena, a da zavrzlami ipak nema kraja pokazalo je i to što se u drugim dokumentima ponovo vode različiti datumi rođenja starice i opet sa različitim imenim i prezimenima.

Zbog svega, Gvozdenija nije uspjela da upiše besplatne akcije, a nije ostvarila i niz drugih prava koja joj pripadaju.

Njena kćerka Bosiljka kaže da se ovih dana ponovo sprema da istražuje kako joj se majka zaista zove, ali i da podnese novi zahtjev za promenu imena i prezimena.

"Iako je u poznim godinama, red je da Gvozdenija ostvari prava koja imaju svi drugi građani", istakla je Bosiljka za list 'Borba'.