Najgori student na svijetu
0

38 godina ide u srednju školu

Sarajevo-x.com
Jedan penzioner u Indiji već 38 godina pokušava položiti završne ispite u srednjoj školi i, uprkos dugogodišnjim neuspjesima, planira nastaviti s pokušajima sve do smrti.

Ove sedmice je 74-ogodišnji Shiv Charan obaviješten da je ponovo pao na svim osim jednog testa. Iz engleskog je tačno odgovorio na 14% pitanja, na 17% iz nauke, 5% iz matematike, a 25% iz sanskrita. Položio je samo indijski jezik sa 34% tačnih odgovora.

Ovaj starac je život posvetio tome da završi svih deset ispita koji su predviđeni indijskim obrazovnim sistemom, a prvi je polagao još davne 1969. godine.

Dao je riječ da se neće oženiti prije nego što završi školu, tako da mu je to i danas glavni motiv.

"Dok sam živ polagat ću ispite kako bih se oženio," prenosi njegove riječi Telegraph.

Iako je pao i na drugim ispitima, ističe kako mu najslabije ide matematika.

"Nije mi u prirodi da se mijenjam. Ispunit ću svoju obavezu i nastaviti sa polaganjem koliko god mi vremena bude trebalo," poručuje Charan.

Njegove 15-ogodišnje kolege zovu ga Pappu, a priznaje i kako ga profesori nekad izbace sa ispita jer misle da je staratelj nekom od djece u razredu.

Na pitanje koju bi djevojku oženio ako sljedeće godine uspije završiti srednju školu, Pappu je odgovorio: "Oženio bih samo neku koja je mlađa od 30 godina."

Starac slabije čuje i zbog starosti više ne može raditi na farmi, ali ovakav optimista se rijetko rađa. Susjedi iz Rajasthana ga redovno bodre kad krene na ispit.

"Zaista želimo da položi sve ispite," kaže jedan od njih. "On je vjerovatno najgori student na svijetu i bog ga je mnogo puta iskušavao, tako da je vrijeme da mu se sreća osmijehne."