Zanimljivosti
0

25 godina piše pisma voljenoj ženi

FENA
Jedan Slovenac već 25 godina piše pisma i presreće na ulici ženu koja je odbila njegovu ljubav dok su pohađali istu gimnaziju u Ljubljani, javlja Hina.

Ona se nakon četvrt stoljeća obratila sudu sa zahtjevom da napasniku zabrani svako približavanje i komunikaciju, a želi i odštetu od 500 eura za svaku godinu svoje kalvarije, dok se on brani da je ne ugrožava i da su pisma zbog neuzvraćene ljubavi pisali mnogi poznati pjesnici, navodi u srijedu ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

"Ako su pisma voljenoj osobi znak poremećenosti ili nezrele ličnosti, onda je poremećen bio i naš pjesnik France Prešeren jer je pisao pisma Juliji Primic koja mu na njih nije odgovarala", naveo je u svom odgovoru na tužbu neimenovani Ljubljančanin.

Julija Primic bila je neuzvraćena ljubav i "muza" koja je inspirirala slovenskog romantičnog pjesnika iz sredine 19. stoljeća Francea Prešerna.

Premda je nakon smrti poslao slavan, Prešeren u svoje doba zbog boemskog načina života i slabih primanja nije važio kao "dobra partija" za djevojku iz ugledne građanske obitelji, pa se zadovoljavao pisanjem pisama i poezije nesuđenoj.

Oštećena Ljubljančanka koja je s optuženim pohađala gimnaziju posvjedočila je sudu da ju je optuženi prije 25 godina pitao želi li postati njegova djevojka, ali ga je odbila jer joj se nije sviđao, a tada su i počeli njeni problemi, jer joj stalno upućuje telefonske pozive i često piše pisma, a od kako je napredovala tehnologija i sugestivne e-mail poruke.

"Nakon što sam ga odbila, počeo mi je pisati pisma i razglednice, nekoliko je puta noću pozvonio na moja vrata. Hodao oko naše zgrade i pokušavao uspostaviti kontakt s mojoj obitelji, a znao me je pratiti i uhoditi. Pokušala sam s njime razgovarati i moliti ga da prestane, ali nisam uspjela", navela je ona u sudskoj tužbi.

Uz zabranu približavanja i kontaktiranja, te isplatu odštete za duševne boli uzrokovane njegovim postupcima, ona od suda traži da da odredi kaznu od 2.000 eura za svaki njegov eventualni novi pokušaj približavanja ili upućivanja neželjenih poruka, piše "Dnevnik".