magazin
0

Yoko Ono na sudu zbog dosad neviđenih snimaka Johna Lennona

Sarajevo-x.com
Snimci, na kojima se vidi pjevač “Beatlesa” John Lennon kako puši marihuana, piše pjesme i raspravlja o tome kako bi bilo da stavi halucinogenu drogu LSD u čaj predsjednika Richarda Nixona, su predmet sudskog procesa koji započinje sljedeće sedmice u Bostonu. Na suđenju će se odlučiti da li video treba biti javno objavljen.

Udovica Lennona, Yoko Ono je u sudskom sporu protiv Lawrenca, World Wide Video kompanije koja se nalazi u Massachusettsu, a tvrdi da polaže pravo na devet sati sirovog materijala bivšeg člana Beatlesa i Yoko Ono. Snimci su nastali nekoliko sedmica prije nego se slavna četvorka raspala (1970).

Worl Wide, kozorcijum kolekcionara iz New Englanda, želi da objavi crno-bijele snimke u formi dvosatnog filma “3 days in the life”, koji se bavi Lennonom tokom turbulentnog vremena najproslavljenijeg benda šezdesetih godina.

Kompanija, koja je platila više od million američkih dolara za snimke zajedno sa legalnim i drugim troškovima, umalo je organizovala premijeru prošle godine na privatnoj akademiji Berwick u Maineu. Premijera se nije desila jer je stiglo upozorenje odvjetnika Yoko Ono, u kojem je stajalo da se trebaju ispoštovati autorska prava na video kasetu.

World Wide je podigao tužbu na Okružnom sudu u Bostonu protiv Ono za povredu autorskih prava. Prvo saslušanje je zakazano za 30. april.

Sudeći po sudskim dokumentima, predstavnici World Widea su izjavili da su kupili 24 originalne video trake i autorska prava za snimke od Anthonyja Coxa, bivšeg supruga Yoko Ono, s kojim je bila u bračnoj vezi prije udaje za Lennona 1969. godine. Cox je napravio snimke sa Lennonovog imanja u Engleskoj za dokumentarac koji je planirao nazvati “Portrait”.

Snimci koji datiraju od 8. do 11. februara 1970. godine pokazuju Lennona kako komponuje dva hita, “Remember” i “Mind Games” i kako raspravlja o upotrebi droga.

World Wide tvrdi da su, kratko poslije kupovine, video snimci, zajedno sa deset kopija, ukradeni 2000. godine.

Kompanija je podigla, godinu dana poslije, odvojenu tužbu protiv muškarca u New Hampshireu koji je pristao vratiti kopije i locirati originalne snimke.

Originalne video snimke sada posjeduje Ono, čiji odvjetnici tvrde da je ona od World Widea, posredstvom jednog muškarca u Floridi, legalno otkupila video materijal. Taj isti muškarac je bio okrivljeni u kompanijinoj tužbi u Massachusettsu.

“Treba se donijeti odluka o tome ko posjeduje autorska prava”, izjavio je Joseph Doyle, odvjetnik World Widea, a prenosi Reuters.