Osumnjičeni Kinezi
0

Washington Post meta hakerskog napada

SRNA
Washington Post bio je meta hakerskog napada, a uredništvo lista sumnja da su počinioci tog napada iz Kine.

Slični napadi u posljednjih nekoliko dana izvršeni su na listove New York Times Wall Street Journal i društvenu mrežu Twitter, koja je saopštila da je ukradeno 250.000 lozinki i ostalih podataka o njenim korisnicima.

Post piše na naslovnoj strani da je napad detektovan još 2011. godine. Zvaničnici kompanije nisu željeli da saopšte više detalja o okolnostima hakerskog napada, niti o vremenu njegovog trajanja. Portparol lista rekao je da je situacija brzo riješena u saradnji sa jednom firmom za kompjutersku bezbjednost.

NYT i Wall Street Journal direktno su optužili kineske hakere za upad u svoje kompjuterske sisteme i traganje za podacima o novinarima koji izvještavaju iz Kine. Twitter je potvrdio da se dogodila krađa povjerljivih informacija, ali nije precizirao odakle je izvršen napad.

Novinska agencija za poslovne informacije Bloomberg je, prema pisanju NYT-a također bila meta hakerskog napada, nakon što je u junu prošle godine pisala o bogatstvu koje su stekli rođaci tadašnjeg kineskog potpredsjednika Si Đinpinga, koji bi u martu trebalo da stupi na predsjedničku funkciju.