Reakcija
0

Vlasti BiH: "Nećemo oduzeti pasoš Bonu"

Sarajevo-x.com
Vijest da će irski pjevač Bono, veliki humanitarac i prijatelj Bosne i Hercegovine, zbog zakonskih prepreka ostati bez počasnog bosanskog pasoša odjeknula je u svim regionalnim i svjetskim medijima, ostavivši mnoge u nevjerici i šoku. No, državno Ministarstvo civilnih poslova kaže da se do sada nije bavilo predmetom 'Bono', te da nisu istiniti navodi da će popularnom pjevaču biti oduzet pasoš.

Oni su potvrdili da, u skladu sa važećim zakonima, pasoš Bosne i Hercegovine mogu imati samo osobe koje imaju državljanstvo BiH. Zakonom su također jasno definisani uslovi za sticanje BiH državljanstva i moguće ga je dobiti rođenjem na teritoriji BiH, porijeklom, usvajanjem, putem naturalizacije i putem međunarodnog sporazuma.

"Ministarstvo civilnih poslova nije izdalo pasoš Bonu i ne znamo o kakvom pasošu je riječ. Do sada Ministarstvo se nije bavilo predmetom Bono, niti su tačni navodi u medijima da planiramo oduzimanje pasoša“, kazala je za Sarajevo-x.com Zorica Rulj, portparol Ministarstva civilnih poslova BiH.

Priča i oduzimanju pasoša postala je aktuelna nakon što je Komisija za reviziju državljanstava u toku svog mandata utvrdila da je 981 državljanstvo BiH izdato mimo uslova predviđenih Zakonom o državljanstvu. Ipak, Ministarstvo civilnih poslova koje sada vrši reviziju negira navode da će Bono morati vratiti pasoš koji mu služi kao simbol emotivne veze sa BiH.

Lider rock grupe U2 u više navrata je skretao pažnju svjetske javnosti da zaustave ubijanja i sukobe u našoj zemlji, a 1996. godine Novu godinu je slavio u Sarajevu. Dvije godine nakon rata grupa U2 je održala nezaboravan koncert na stadionu Koševo, kao poklon svim građanima BiH. Iste 1997. godine tadašnji predsjednik BiH Alija Izetbegović dodijelio mu je pasoš za koji Bono kaže da mu je "najvrednija nagrada u cijeloj karijeri".

Ovaj umjetnik i mirovni aktivista ima posebno mjesto i u srcima Mostaraca. Zajedno sa slavnim tenorom Lucianom Pavarottijem, Bono je 1997. godine posjetio u Mostar kako bi prisustvovao otvaranju muzičkog centra "Pavarotti". Zalagao se za ideju ponovne izgradnje razjedinjenog grada i obnovu pokidanih međuljudskih veza. Za humanitarni rad dobio je nagradu "Mostar Peace Connection" koju mu je dodijelio Centar za mir i multietničku saradnju Mostar.

Dobitnici Nobelove nagrade prošle godine Bona su proglasili "Mirotvorcem 2008." zbog njegove borbe protiv siromaštva, bolesti i afričkog duga.