magazin
184

Video s Bjelašnice donosi priču o jednoj katani i ženi u ulozi drevnog japanskog ratnika

Piše: L. Č.
Benjamin Šehić, student treće godine Vizuelnih umjetnosti u Sarajevu (IUS), napravio je zanimljiv video inspirisan japanskim simbolima i kulturom.

Video je sniman na Stanarima na Bjelašnici, neki od snimaka su nastali i dronom, a ulogu Ronina u filmu igra Elmedina Imamović, studentica Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu.

"Ideja za Ronin video je došla spontano. Dobio sam japanski mač katanu na poklon od prijatelja i u glavi mi se stvorio scenarij. Povezao sam se sa kolegicom i kreirali smo izmišljenog, ucijenjenog drevnog japanskog ratnika, iako je to, u našem slučaju, djevojka", pojašnjava Benjamin.

Ronin (lutalica, skitnica) je naziv za samuraja bez gospodara u feudalnom Japanu. Razlog zbog kojeg je ostao bez gospodara mogao je biti gospodareva smrt, pad gospodara s vlasti ili gubitak moći, ili nakon što je izgubio gospodarevu sklonost ili povlastice.

"Video je inspiriran duhovnom i tjelesnom težnjom ka vertikali. U videu se nalazi jedna figurina koja na samom početku bježi od neprijatelja koji može imati materijaliziranu formu, ali istovremeno, taj neprijatelj može biti i njen um, strah od nepoznatog... U toku videa ona postepeno osvaja prostranstva kao i univerzum koji se nalazi u njoj", pojašnjava Benjamin. Dodaje kako im je cilj bio i da pokažu prirodne ljepote Bjelašnice i da na različitim nivoima dopru do posmatrača.

"Očekujte ubrzo nove projekte", kaže ovaj talentovani mladić.

Pogledajte "Ronina":

O toku dosadašnjeg rada, Benjamin navodi kako je imao priliku da radi na brojnim projektima kao što su snimanje, režiranje i editovanje nekoliko kratkih filmova, videospotova za mlade bh. pjevače, a tu je i komercijalni rad na reklamama, promotivnim klipovima i vjenčanjima.

Prvi ozbiljniji projekat bio je snimanje videorazglednice općine Hadžići, koji je trajao sedam mjeseci jer je video zahtijevao snimke različitih godišnjih doba.

Šehić je ove godine radio i video za Miss Earth Croatia, koji je predstavljao Hrvatsku na prestižnom izboru Miss planete Zemlje.

U videu se predstavlja manekenka Ana Marija Jurišić, ovogodišnja miss Hrvatske, a video je ušao u uži izbor gdje je ocjenjivan najbolji video svih zemalja.

Benjamin navodi kako ima veliku strast prema filmu, snimanju i editovanju. Najveći uzor mu je režiser Chistopher Nolan, a njegovi filmovi najveća inspiracija. Veliki je fan filmova "Lord of the Rings" i "Star Wars".

"Ono u čemu ja najviše uživam jeste stvaranje videa koji mi omogućava da gledatelju na najbolji mogući način prikažem svoju ideju, pri tome se ne vodeći materijalnim dobrom nego izazovom njegovog stvaranja", kaže Benjamin.