magazin
378

Uspjeh nakon Beton Festa: Za umjetnike Adisa, Kerima i Romana se zna i van granica BiH

Piše: L. Č.
Rad Adisa Zorlaka
Adis Zorlak, Kerim Mušanović i Romano Kuduzović mladi su bh. umjetnici kojima se, nakon učešća na festivalu ulične umjetnosti Beton Fest u Sarajevu, otvorila prilika za promociju svog rada i izvan granica BiH.

Street art festivali ili festivali ulične umjetnosti, tj. uličnog slikanja koji se izvode na pločnicima glavnih trgova gradova, donose ulično slikarstvo, ulične instalacije ili skulpture, te razni performansi poput svirki, plesa i ostalih oblika moderne urbane kulture i umjetnosti.

Jedan od street art festivala je upravo i Beton Fest, oslikavanje ulica i trgova u Sarajevu, a održava se na različitim lokacijama - kod Vječne vatre i Velikog parka, na Trgu djece Sarajeva, ispred Katedrale, te na Vilsonovom šetalištu.

Cilj umjetnika je predstavljanje vlastitih umjetničkih radova i promocija mladih umjetnika, privlačenje pažnje prolaznika, te pretvaranje Sarajeva u umjetničku sliku, a namjera organizatora je okupiti umjetnike iz cijele BiH, ali i iz susjedne Hrvatske i Srbije i kompletne regije.

Portal Klix.ba danas vam predstavlja Adisa Zorlaka, Kerima Mušanovićai Romana Kuduzovića, tri umjetnika kojima se, nakon učešća na festivalu ulične umjetnosti Beton fest u Sarajevu, otvorila prilika za promociju svog rada i izvan granica BiH.

Adis Zorlak, rođen 1989. godine, student je Anglistike na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a bavljenje umjetnošću mu je hobi.

Na Beton festu je učestvovao od samog početka, 2012. godine, a na festivalu održanom 2013. godine osvojio je prvo mjesto. Nakon toga je dobio priliku da u Katwijku u Holandiju, zajedno sa poznatim 3D umjetnikom iz Hrvatske, Filipom Mrveljem i meksičkim umjetnikom Juandresom Verom radi na jednom 3D projektu.

"Radili smo dva dana i to iskustvo je bilo prelijepo. Putovati u drugu državu i raditi sa poznatim umjetnicima je nešto o čemu sam samo mogao sanjati", kaže Zorlak i dodaje kako je učestvovao i na trećem Beton festu i već sje uveliko popravio svoju vještinu u crtanju 3D radova.

Rad Adisa Zorlaka
Rad Adisa Zorlaka

Kerim Mušanović iz Sarajeva trenutno završava slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. 3D Street artom se bavi već tri godine, a pobijedio je na prvom Beton festu 2012. godine. Mušanović se bavi i slikanjem murala, u kojima je svoje 3D tehnike prenio sa ulice na zid. Slika sprejevima i akrilnim bojama, dok na ulici koristi tempere koje se lako brišu nakon nekoliko kiša.

Kerim Mušanović je dva puta dosad bio poseban gost festivala u Lylestadu u Holandiji, a zajedno sa poznatim američkim umjetnikom Calebom Neelonom je učestvovao oslikavanju zgrada širom BiH, projektu "Murali mira" koji je organizovala Američka ambasada povodom obilježavanja 20 godina mira u BiH.

Kaže kako ga inspirišu životinje i priroda, kao i muzika koja dosta utiče na njegovu umjetnost. Trenutno se bavi kompjuterskim 3D modeliranjem i animacijom, što mu je bila dugogodišnja želja. Radove ovog mladog umjetnika možete pratiti i na Facebooku.

Rad Kerima Mušanovića
Rad Kerima Mušanovića

Romano Kuduzović rođen je 1991. godine u Bosanskoj Krupi. Srednju školu za primjenjeno slikarstvo završava u Tuzli, a od 2009. godine živi u Sarajevu gdje studira grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti, na kojoj je trenutno apsolvent.

Od osnovne škole učestvuje na takmičenjima iz oblasti likovnog gdje je osvojio nekoliko nagrada u kategoriji crtanja i slikanja, a bio je nagrađivan i na brojnim takmičenjima vajanja, laviranog tuša i crtanja. Kuduzović je aktivan i u polju muzike: svira bubnjeve i gitaru, bio je član brojnih muzičkih sekcija, kao i član benda Udruženja i pozorišta mladih Tuzle.

Kao srednjoškolac, učestuje u kampovima animacije, a u toku studija, aktivan je na poljima fotografije, 3D slikarstva, video produkcije i grafičkog dizajna. Na Beton festu održanom 2012. godine osvojio je prvu nagradu sa slikom "Podzemni svijet", nakon čega je bio pozvan na Spring Festival 2013. godine u Kataru.

Rad Romana Kuduzovića
Rad Romana Kuduzovića

Jedna od njegovih popularnijih slika je ona rađena za festival Interbifep u Tuzli.

Kuduzović se bavi i fotografijom, dobitnik je nekoliko nagrada kao što su one na festivalu Artz, te nagrada Alija Kučukalić na godišnjoj izožbi akademije likovnih umjetnosti, a sa svojom je serijom fotografija učestvovao na festivalu "Fotografiji godine BIH".