magazin
19

Upoznajte porodicu Briggs: Imaju 34 djece, petero biološke i 29 usvojene

Klix.ba
(Foto: Today.com)
Jeane i Paul Biggs su djecu počeli usvajati prije nekih 30 godina, a još uvijek nisu završili taj proces.

"Uživam u ovome, to je moja karijera. Svojoj djeci kažem kako su oni zrak koji dišem i kako ih trebam", kaže 58-godišnja Jeane za Today. Ona se trenutno priprema na put u zapadnu Afriku kako bi kući dovela njihovo posljednje dijete - bebu rođenu bez stopala i šaka, koju su roditelji napustili.

Dosad je par usvojio djecu iz Meksika, Rusije, Ukrajine, Bugarske i Gane, a uglavnom traže djecu sa invaliditetom, poteškoćama u razvoju ili nekim težim medicinskim stanjima. Jedno dijete ima srčane tegobe, dok drugo boluje od polija. Neka od njihove djece preživjela su i rak, imaju deformitete udova, skoliozu, probleme s bubrezima, autizam, probleme sa učenjem ili psihološke probleme.

Brinuti se o tolikom broju djece svakako nije lako - par godišnje samo na namirnice potroši 52.000 dolara. No, kako to sebi i djeci mogu priuštiti? Paul (59) kaže kako ima "veoma dobar posao". Svaki put kad usvoji dijete, njegov poslodavac mu daje 10.000 dolara, što mu služi za početne troškove. Također, njegova firma daje i zdravstveno osiguranje, koje je od vitalnog značaja za porodicu sa toliko mnogo bolesne djece.

Od naslijeđa koje su im ostavili roditelji uspjeli su proširiti kuću koja sada ima devet spavaćih soba na više od 400 kvadratnih metara. Trenutno u kući boravi 26 djece. Kuća ima dva šporeta i nekoliko frižidera.

Jeane je oduvijek znala kako želi imati mnogo djece, kako biološke, tako i usvojene, a svaki put kad vidi siroče, kaže:

"Niko neće željeti ovo dijete, možemo li ga povesti kući?

Joseph (24), rođen je u Ukrajini sa zečijom usnom. Njegovi su ga roditelji napustili, a porodica Briggs ga je usvojila kad je imao 14 godina.

"Bilo je teško zamisliti da bi me neko htio zbog mog problema. Ne mogu im dovoljno zahvaliti za sve što su napravili za mene, volim svoje roditelje najviše na svijetu", kaže Joseph.

Druga djeca su također zahvalna.

"Kad su me mama Jeane i tata Paul usvojili, to je bio trenutak koji mi je promijenio život", kaže Leah (21) iz Ukrajine, koja je u porodicu stigla sa 12 godina.

"Dali su mi život za koji nikad nisam ni sanjala da ću imati. Hrane nas, vole i brinu za nas", kaže Nataly, također iz Ukrajine.

Ipak, nije sve med i mlijeko, za Jeane, tu su i drugi izazovi. Sa toliko mnogo djece u kući disciplina može biti problem, a nekad dolazi i do ozbiljnih svađa i prepirki. Jedan je dječak čak i pobjegao od kuće.

Ipak, kako kaže Jeane, njena joj vjera pomaže u teškim trenucima i sve je vrijedno toga u trenutku kad razmišlja o svojoj djeci.

"Vidjeli smo kako možemo promijeniti njihove živote", kaže Jeane.